Maanantai 28.1.2013

Huono uutinen Fukushimasta: 45 tonnia saastetta pääsi ulos luontoon

Luotu: 
5.12.2011 06:16
Päivitetty: 
5.12.2011 06:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Arkistokuva marraskuulta. Taustalla siintää Fukushiman Daiichi-ydinvoimalaitos.

Maanjäristyksen ja tsunamin runtelemalta Fukushiman ydinvoimalaitokselta on päässyt mahdollisesti jopa 45 tonnia radioaktiivista vettä.

Fukushiman ydinvoimalaitosta purkava yhtiö Tepco ilmoitti eilen vakavasta vuodosta, joka sisältää radioaktiivista strontiumia.

Tepcon mukaan vuoto huomattiin aamupäivällä sunnuntaina, kun laitosta purkavat työntekijät käynnistivät laitteitaan. Vuoto tapahtui ilmeisesti vaurioituneiden reaktoreiden puhdistamisessa käytetyn veden suolanpoistoprosessissa.

Japanin yleisradioyhtiö NHK:n mukaan radioaktiivista säteilyä havaittiin noin 600 metriä pitkässä ojassa, joka johtaa mereen. Tepco patosi ojan hiekkasäkeillä estääkseen saastunutta vettä leviämästä.

Strontium kerääntyy merivedessä kasveihin, eliöihin ja kaloihin. Radioaktiivinen aine jää näin ruokaketjuun ja kulkeutuu pahimmassa tapauksessa myös ihmisiin.

Bloomberg muistuttaa ranskalaisesta tutkimuslaitoksesta, joka on arvioinut Fukushiman mereen päästämän radioaktiivisen cesium-saasteen määrän jopa 20-kertaiseksi verrattuna siihen, mitä ydinvoimayhtiö Tepco on tähän mennessä ilmoittanut.

Vaikka ranskalaisten arvio olisi liioiteltu, antaa se silti syytä huoleen, sillä Tepco on toistuvasti jäänyt kiinni erilaisista pienistä peittelyistä ja vilpeistä tiedonannossaan viranomaisille ja kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle.

Maaliskuussa tapahtunut voimakas maanjäristys ja sitä seurannut tsunami rikkoi Fukushima Daiichi-voimalaitoksen jäähdytysjärjestelmän. Kesti yli vuorokausi ennen kuin Tepco tunnusti tilanteen vakavuuden edes viranomaisille.

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli: 

Kommentit

A_L

Katastrofin laajuus ei ole vielä täysin kenenkään tiedossa, mutta yhtenä maailman tiheimmin asutuista alueista ovat käyttökelvottomiksi saastuneet alueet suunnaton menetys.
Samoin vaurioituneista voimalaitoksista on työtä, tuskaa, hikeä ja kyyneliä odotettavissa vielä kymmenisi vuosiksi.

Alfa

Voimayhtiö ja viranomaiset välttävät suuren shokkivaikutuksen tuomista julkisuuteen yhdellä kertaa. Niinpä onnettomuuden tuhoja on koko ajan vähätelty julkisuudessa. Tähän väärän informaation jakamiseen on syyllistynyt myös meidän oma STUK, säteilyturvakeskus.

Onnettomuus luokiteltiin aluksi INES-5 tasolle, mutta parissa viikossa se nousi tasolle 7. Tsernobylin onnettomuuden seuraksi.

Tepco ilmoitti vasta 2:n kuukauden kuluttua onnettomuuden alkamisesta, että ykkösreaktorin paineastian pinnankorkeus- ja lämpötilamittausten perusteella polttoaine alkoi sulaa 4 tunnin kuluttua jäähdytyksen pettämisestä ja se oli kokonaan sulanut paineastian pohjalle 16 tunnin kuluttua. Vasta marraskuun lopulla tuli seuraava tieto: polttoaine on sulanut paineastian pohjan läpi ja syönyt tietään suojarakennuksen lattian läpi. Kiina-ilmio olisi tämän ilmoituksen mukaan enää 37 cm päässä.

Ulkopuoliset asiantuntijat ovat koko ajan esittäneet jyrkempiä näkemyksiä. Kioton yliopiston tutkimusreaktorin professori Hiroaki Koide arvioi kesällä tuon samaisen lämpötila- ja pinnankorkeustiedon perusteella, että poltttoaine olisi ollut sillä hetkellä n. 12 metrin syvyydellä maan sisällä ja jatkaa matkaa alaspäin. Tätä väitettä tukevat myös havainnot xenon- kaasusta.

Onnettomuus ei siis ole vielä päättynyt. Tällä hetkellä koetetaan saada loppuun reaktorin "pikapysäytystä", kylmäsammutustilaan ei ole vielä päästy eikä määritelmän mukaan tulla koskaan pääsemään: Määritelmän mukaan polttoaineen pitäisi olla reaktorissa eikä sen alapuolella.

vuoden 1957 Windscalen reaktoripalo ja sen jälkeiset reaktorien täystuhot (yhteensä 15 kpl) osoittavat, että reaktoriturvallisuus ei ole lähelläkään sitä mitä väitetään. keskimääräiseksi onnettomuusväliksi saadaan 3.6 vuotta. Tilastollinen todennäköisyys sille, että seuraava sattuisi vielä tämän hallituskauden aikana, on erittäin suuri. Kenen takapihalla poksahtaa seuraavaksi, sitä ei tilastot kerro. Olkiluoto-3:n laatuongelmat kertovat, että se on varsin todennäköinen kandidaatti, myös Fennovoiman harkitsematon laitospaikkavalinta ahtojäiden uhkaamalle pohjanlahden rannalle ei ole hyvä ennuste. Nämä uhkakuvat voitaisiin poistaa järjestämällä ydinvoimasta kansanäänestys.
http://www.adressit.com/ydinvoimakansanaanestys

jorma moll

>Voimayhtiö ja viranomaiset välttävät suuren shokkivaikutuksen tuomista julkisuuteen yhdellä kertaa.

Kuinka ollakaan tiedotusvälineetkin tykkäävät tästä. Saadaan samasta aiheesta aina vaan uusia uutisia. Ei lypsävää lehmää pidä tappaa.

Voimme tästä lähtien nukkua yömme rauhassa. Niinkuin sanottu on, vakavia atomivoimalaonnettomuuksia sattuu 1/10 000 vuotta.
Kaksi on sattunut. Voimme seuraavat 20 000 vuotta nukkua molemmat silmät kiinni.

Alfa

Ydinvoiman historia ei ole näin ruusuinen. Vuoden 1957 Windscalen tulipalosta lähtien reaktorien sulamisia on tapahtunut 15 kpl. Keskimääräinen onnettomuusväli onkin 3.5 vuotta eikä 10,000. Seuraavaa voi siis odotella jo tälle hallituskaudelle.

Jotta onnettomuus ei sattuisi omalla takapihalla, prototyyppilaitoksen koekäyttövaiheessa, kannattaisi koko ydinjätteent tuottamiseen keskittyvän teollisuudenalan tulevaisuudesta järjestää kansanäänestys. Itävalta järjesti, valmiiksi rakennettu Zwentendorfin ydinvoimala jätettiin käynnistämättä. http://www.zwentendorf.com/en/rundgang.asp

Suomessa ydinvoimasta kansanäänestystä vaativa adressi kerää allekirjoituksia täällä: http://www.adressit.com/ydinvoimakansanaanestys

Alfa

Pohditaanpa minkälaisen mielipiteiden myrskyn 45 kuutipn säteilevän vesimäärän vuotaminen suomalaiseen vesistöön aiheuttaisi? Esimerkkinä päijänne, kemijoki, oulujoki... valitse vesistö oman asuinpaikkasi perusteella.

Säteilevän aineen pitoisuudesta riippumatta, meteli olisi melkoinen. Kyseessä on turvallisuusrajat selvästi ylittävä myrkky ja määrä on suuri. Jo pelkkä jäteöljykanisterin dumppaminen metsään on ympäristörikos ja aiheuttaa melkoisen metelin.

Mutta säteilevän veden vuoto vesistöön on totista totta myös meillä. Oulujoen vesistö on saanut vastaanottaa Talvivaaran kipsisakka-altaan jokakeväisen patovuodon seurauksena uraania, radiumia, thoriumia ja poloniumia sisältävän coctailin. Ei hyvä uutinen sadantuhannen ihmisen juomaveden suhteen. Myös etelä-Lapin vedet ovat vaarassa, jos Rovaniemen-Ylitornion alueelle suunniteltu uraanikaivoshanke etenee koekairauksiin tai louhintaan asti.

Ydinjätteen tuotannolla ei ole käytännön merkitystä ilmastomuutoksen ehkäisyssä. Lisäydinvoiman merkitys sähkön huoltovarmuuden suhteen on mitätön: Olkiluoto-3 reaktorin osuus pohjoismaisen sähköpörssin alueen tuotantokapasiteetissa on vain 0.7%.

Ydinvoimasta ja uraanikaivoksista kansanäänestystä vaativa adressi kerää allekirjoituksia osoitteessa http://www.adressit.com/ydinvoimakansanaanestys