– Handel og investeringer kommer nå kjapt inn i Burma. Da er det viktig at de fordeles slik at demokratiseringsprosessen gir vanlige folk noe tilbake, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp til NTB.

De viktigste truslene mot Burma i overgangsfasen som landet nå er i, er ifølge Tørres faren for grov utnyttelse av landets rike naturressurser dersom reformene ikke blir fulgt av en forsvarlig politikk og gode reguleringer og lovverk.

– Man må forhindre at den økonomiske utviklingen som pågår parallelt med den demokratiske utviklingen, bare gagner de få. Det vil skape stor misnøye og undergrave demokratiutviklingen, sier hun.

Nødvendig. Flyktninghjelpen ser økte investeringer og bistand til Burma som nødvendig for å støtte en positiv utvikling i landet. Men også denne organisasjonen understreker at kamp om Burmas rike naturresurser kan skape ny konflikt.

– Investeringer i Burma bør gjøres på en slik måte at de midler som nå sprøytes inn i økonomien, ikke plyndrer landet for dets store naturressurser, at investeringer ikke utdyper etniske og politiske skillelinjer, og at den økonomiske veksten som vil komme, blir best mulig fordelt, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Lokale initiativ. Tørres i Norsk Folkehjelp mener at internasjonal støtte til freds- og forsoningsprosessen i Burma kan gi betydelige bidrag til de aktuelle endringene, så lenge de er forankret til lokale initiativ og lokale aktører.

– Vi må støtte dem med det vi har av kompetanse, lovgiving og styrking av statlige institusjoner. Men vårt eget næringsliv som vil investere i Burma, må også stille krav til seg selv. De må oppføre seg skikkelig, påpeker hun.

Optimist. Tørres er forsiktig optimist når det gjelder Burmas framtid.

– Det er en lovende prosess i gang, men vi må bidra med det vi kan for å styrke den utenfra, mener hun.

Norge er bedt om å støtte Burma i overgangsfasen til demokrati, blant annet med minerydding og humanitære utviklingsprogrammer.

– Flyktninghjelpen mener at dette er et kritisk øyeblikk for Burmas fremtid. Mye skjer i Burma, det meste overveldende positivt, men utfordringene er fortsatt mange, sier Elisabeth Rasmusson.