• Protestanter marsjerer med et banner med bilde av president Thein Sein, t.v., og FNs Tomas Ojea Quintana med påskriften "Redd ditt fedreland ved å støtte presidenten".

    FOTO: Scanpix

Burmakomiteen advarer
mot Statoil-boring

Statoil vurderer å lete etter olje i Myanmar.- For tidlig, advarer Inger Lise Husøy i Den norske Burmakomite.

I et intervju med Teknisk Ukeblad peker Statoils letesjef, Tim Dodson, på Myanmar (Burma) som et aktuelt område å gå inn i. Han sier Statoil vil vurdere å delta i en eventuell konsesjonsrunde.

Det får daglig leder i Den norske Burmakomite, Inger Lise Husøy, til å reagere.

- Det er for tidlig å investere i Burma nå, konstaterer hun.

Korrupt

Militærjuntaen har de siste årene åpent sitt jerngrep om landet. Det har blitt avholdt politiske valg og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er sluppet fri etter flere år i husarrest. 1. april i år ble opposisjonslederen valgt inn i parlamentet.

Men landet har ennå milevis igjen, ifølge Husøy. Myanmar har fått en sivil president og regjering, men presidenten har likevel ikke kontroll over militæret. Videre er det fremdeles pressesensur, og landet er et av verdens mest korrupte regimer.

Skrekken er at globale selskaper som Statoil tar med seg oljepengene ut av landet mens folket står robbet tilbake.

- Burma har enorme naturressurser, men folket lever i ytterste fattigdom. Det er bare en liten elite som beriker seg på naturressursene. Det har ikke vært noen levekårsforbedring for folk flest i Burma.

- Tendensene vi har sett til nå, er at utenlandske firmaer stort sett tar med seg ekspertise fra hjemlandet eller andre steder i verden. Selskapene skaper ingen verdier for burmesere, sier Burmakomite-lederen, som legger til at landet mangler et regelverk som er tilpasset internasjonale investeringer.

- UD skjønnmaler

Husøys er samtidig ikke overrasket over Statoils planer, og mener den norske regjeringen har vært vel ivrig når det gjelder norsk etablering i Burma. I intervjuet med Teknisk Ukeblad hevder Statoils Tim Dodson at det forenelig med norsk utenrikspolitikk å gå inn i landet.

- Det bekymrer meg at Utenriksdepartementet underkommuniserer problemene i Burma, sier Husøy.

UD: - Må støtte opp

Statssekretær i UD, Torgeir Larsen, peker på at Myanmar trenger all hjelp landet kan få.

- Beslutningen om å suspendere de norske sanksjonene er tatt for å støtte opp om den positive utviklingen og reformene som har funnet sted i landet. Myanmar er ett av verdens minst utviklede land og trenger utvikling, noe som vil være nært forbundet med evnen til videre reform på alle områder. Myndighetene i Myanmar har vist at de mener alvor- noe også den demokratiske opposisjonen uttrykker tillit til.  Økonomisk samarbeid og handelsforbindelser som understøtter reformprosessen er viktig, og her har norsk næringsliv har mye å bidra med.

- Det er derfor ingen hindre for at  Statoil engasjerer seg i  Myanmar, men vi  forventer selvsagt av  alle norske bedrifter – også Statoil – at de opptrer med samfunnsansvar i det krevende landskapet som Myanmar befinner seg i, sier Larsen.

Les også

Kjære debattant, vi vil gjerne ha engasjement, argumenter og dine synspunkter på sakene vi skriver om.
Hos Aftenbladet må du identifisere deg med fullt navn. Vi er sikre på at det gjør debatten mer åpen og interessant. Trusler, trakassering, banning og hatske meldinger får ikke plass hos oss. Falske navn og profiler blir også fjernet. For å kunne skrive innlegg direkte i kommentarfeltene hos oss, må du være pålogget Facebook. Aftenbladet har mange lesere, husk det når du skriver. Les debattreglene. Vennlig hilsen Aftenbladet.

Myanmar (Burma)

Hva: Land i Sørøst-Asia med over 60 millioner innbyggere.

Korrupsjon: Transparency International rangerte i 2011 landet som det tredje mest korrupte i verden.

Olje: Produserte i 2010 21.120 fat olje dagen. Tall for Norge: 2,1 millioner fat.

Kilder: Wikipedia, CIA World Factbook.

Olje og gass

Oljeservice

Fornybar energi

Klima og miljø

Meninger

På forsiden akkurat nå

På forsiden nå

fuelfix_energi

barentsobserver_energi

calgaryherald_energi

nytimes_energi

jp_energi

Siste fra BT

Siste fra Adressa

Siste fra fevennen

Siste fra aftenposten

Siste fra aftenbladet