Nøktern optimisme

Nøktern optimisme

Benåding av politiske fanger og avtaler om våpenhvile er positive tegn. Men ikke alle er overbevist om regjeringens oppriktighet.

Publisert 29.01.12   |   MAGASINET STEFANUS 1-2012
Tekst: Gisle Skeie   |   Foto: Free Burma Rangers/Marianne haugerud

Fredag den 13. januar ble 651 politiske fanger løslatt fra burmesiske fengsler, etter at president Thein Sein gav dem amnesti. Blant de løslatte var det en rekke fremtredende opposisjonsledere og demokratiforkjempere.

«Appelljournalister» løslatt

For Stefanusalliansens appellvenner er det ikke minst gledelig at de 17 journalistene det ble sendt appellbrev for i mai 2011, var blant de løslatte fangene. Journalistene jobbet for Democratic Voice of Burma, en uavhengig medieorganisasjon som har jobbet i skjul i Burma og gjort en enestående jobb med å formidle sannheten om regimets brutalitet.

En av journalistene, Sithu Zeya, fortalte etter løslatelsen at dersom han begår et lovbrudd i fremtiden, vil han likevel bli tvunget til å sone den 18 år lange fengselsdommen.

– Det er som om vi blir frigjort med bånd rundt halsen. Jeg er fornøyd, men fremdeles bundet.

Presidenten ga amnesti

– President Thein Seins amnesti har som mål å få til en nasjonal forsoning med en inkluderende politisk prosess, sa en talsmann for myndighetene.

Men fremdeles sitter flere hundre politiske fanger i fengsel. Democratic Voice of Burma melder at «regjeringen løslot landets mest profilerte politiske fanger, og skeptikerne må revurdere sine standpunkter noe». De mener likevel at regjeringen fremdeles omgis av mistanke.

– Vi applauderer det som skjedde […], men dette var et symbolsk trekk som betyr lite, dersom ikke regjeringen omsetter sin rosenrøde retorikk i konkret politikk.

Dagen etter masseløslatelsen besluttet Norges utenriksdepartement å fjerne den offisielle oppfordringen om ikke å handle med, eller investere i, Burma. Men Norge er fortsatt tilsluttet EUs sanksjonsregime.

– Dialog, ikke overgivelse

Burmas nye, sivile regjering kom til makten etter valgene i november 2010. Regjeringen har vist tegn til at de vil styrke dialogen med de etniske minoritetene, i områdene som gjennom flere tiår har vært preget av krigshandlinger mellom regjeringshæren og etniske motstandsgrupper. Regjeringshærens brutale fremferd har ført til store skarer av internt fordrevne og flyktninger, blant annet bor flere titusener karenere i flyktningleirer i Thailand.

Men i begynnelsen av januar undertegnet Burmas regjering våpenhvileavtaler med væpnede motstandsgrupper både i Karen- og Chin-delstaten. Representanten som signerte på vegne av Chin-gruppen, sa:

– Mitt budskap til folket er at vi må forstå at en våpenhvile ikke er en overgivelse. [...] Det er en døråpner for politisk dialog.

Nøktern optimisme

Flere av de løslatte aktivistene understreker at de ikke er formelt frikjent, selv om de er løslatt. Den store testen gjenstår: Får de løslatte fangene lov til å fortsette kampen for reformer, uten at myndighetene forsøker å stanse dem? En av de mange buddhistiske munkene som har vært fengslet, Ashin Gambira, sa etter at han ble løslatt:

– Vi har lidd under så mange krenkelser, at selv de minste rettigheter vi får, blir blåst helt ut av proporsjoner.

– Er de oppriktige?

Stefanusalliansens samarbeidspartner Free Burma Rangers, som hjelper minoritetsfolk på flukt i jungelen, melder at regjeringshæren fortsetter sine angrep i visse etniske områder, til tross for de positive tegnene. En av lederne deres uttaler:

– Her i Karen-delstaten er det ingen reell våpenhvile. Og i Kachin-delstaten er over 40 000 fordrevet etter en stor militæroffensiv. Når hæren tilbyr oss å snakke om våpenhvile, og deretter angriper Kachin-delstaten, hvordan kan vi tro at de er oppriktige?

Free Burma Rangers har likevel sendt et imøtekommende brev til Burmas regjering. De skriver at de ber for regjeringens forsoningsarbeid, og at de gjerne vil bidra konstruktivt i dette arbeidet.

Nøktern optimisme
FBR-team, medisinsk hjelp - Free Burma Rangers

BILDET: Nøktern optimisme i Burmas etniske delstater. Her får flyktninger i Karen-delstaten medisinsk hjelp fra et Free Burma Rangers-team. (Foto: Free Burma Rangers)

*

Kilder: BBC, Chinland Guardian, Democratic Voice of Burma, Free Burma Rangers, NRK, NTB.