Aung San Suu Kyi - The Lady

Aung San Suu Kyi ble født 19. juni 1945 i Rangoon, Burma. Hun er datter av Aung San, Burmas nasjonalhelt, som kjempet for Burmas uavhengighet fra britene og etter hvert japanerne etter andre verdenskrig.

Aung San ble myrdet i 1947 av en politisk motstander, kun seks måneder før Burma ble erklært uavhengig. I 1960 flyttet Suu Kyi til India da hennes mor ble utnevnt til Burmas ambassadør i India. Fire år senere flyttet hun til England for å studere i ved Oxford University, der hun også møtte sin fremtidige ektemann, Michael Aris. Etter opphold i USA, Japan og Bhutan slo hun seg ned i England med sin mann og to sønner.

For kortversjon, gå til Aung San Suu Kyi i korthet.
For nyheter, se under artikkelen.

Engasjert i demokratibevegelsen
I 1988 returnerte hun til Burma for å pleie sin syke mor. 1988 var et år preget av politisk uro og store demonstrasjoner over hele landet. Militæret slo hardt ned på opptøyene. Suu Kyi ble involvert i landets demokratibevegelse og framsto snart som leder for opprøret mot daværende diktator General Ne Win.

- Jeg kunne ikke, som min fars datter, stille meg likegyldig til alt som foregikk i landet, sa hun i en tale 26. august 1988, og beskrev opprøret som Burmas andre kamp for uavhengighet.

Suu Kyi organiserte folkesamlinger og reiste rundt i landet for å oppfordre til fredelige demokratiske reformer og frie valg. Hennes filosofi om ikke-vold er inspirert av Martin Luther King og Mahatma Gandhi. Hun ble selve symbolet på den burmesiske demokratibevegelsen. For burmeserne representerer Aung San Suu Kyi, kjent som "The Lady", deres håp om frihet og demokrati. 

Valg i 1990
Militærregimet gikk med på å holde et demokratisk valg i 1990. Suu Kyis parti, National League for Democracy (NLD), vant over 80 prosent av setene i parlamentet. Dette til tross for at Aung San Suu Kyi hadde sittet i husarrest siden året før. Juntaen anerkjente ikke valgresultatet og startet i stedet en klappjakt på opposisjonelle, samtidig som hæren ble bygget opp til en av Sørøst-Asias største styrker. Ikke fordi Burma har eksterne fiender. Militæret brukes for å undertrykke egen befolkning.

Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991. Hennes mann og to sønner mottok prisen på hennes vegne. Fortsatt har ikke Aung San Suu Kyi selv kunnet reise til Norge for å holde Nobel-foredraget som følger etter prisutdelingen.

Enke
Aung San Suu Kyi har ofret mye for sin fredelige kamp for demokrati i Burma. I 1999 døde hennes mann av kreft. Da var det tre år siden de hadde sett hverandre. Militærregimet tillot henne å reise til England under mannens sykeleie, men i frykt for at hun ikke ville få tillatelse til å reise inn i Burma igjen, valgte hun å bli i Rangoon.

Lange perioder i husarrest
Siden Suu Kyi kom tilbake til Burma i 1988 har hun sittet i husarrest i lange perioder. Første periode varte fra juli 1989 til juli 1995. I 2000 ble hun nok en gang satt i husarrest, som varte fram til mai 2002. Denne gang fikk hun reise rundt i landet. Folk strømmet til stedene Suu Kyi besøkte og bekreftet at hennes enorme popularitet ikke var svekket til tross for år med isolasjon i husarrest. Derfor ble det også et kortvarig opphold i frihet.

30. mai 2003 ble konvoien til Aung San Suu Kyi angrepet av brutale pøbler, støttet av juntaen, under en reise i Sagaing-divisjonen. Minst 50 personer ble drept og hendelsen har i ettertid blitt kjent som Depayin-massakren. Sjåføren til Suu Kyi klarte å kjøre fra pøblene, men hun ble kort tid etter arrestert og satt i "beskyttende varetekt". Et halvt år senere ble hun overført til husarrest.

Rettsaken mot Aung San Suu Kyi
I 2008 hadde Aung San Suu Kyi tilbragt fem år sammenhengende i husarrest uten dom. Det er i mot burmesisk lov og for første gang protesterte Suu Kyi selv på husarresten ved å levere inn anke mot husarresten. Da det nærmet seg sjette året i mai 2009 fikk plutselig juntaen en velkommen sak i fanget da amerikaneren John Yettaw svømte til eiendommen til Suu Kyi. Opposisjonslederen skal innstendig bedt han om å returnere, men lot han bli i to netter fordi han var for sliten til å svømme tilbake.

Aung San Suu Kyi ble tiltalt for å ha brutt vilkårene for husarresten og riskerte dom på fem års fengsel. Etter en farse av en rettssak med flere utsettelser falt dommen 11. august 2009. Dommen var først på tre års fengsel, men ble omgjort til 18 måneders husarrest. Med det ville juntaen gi inntrykk av å være milde mot Suu Kyi, samtidig som den sørget for å utelukke hennes mulighet til å delta i det planlagte valget i 2010. Suu Kyi har anket dommen.

Interessert i å lære mer om Aung San Suu Kyi? Se Jesper Bengtssons bok om opposisjonslederen, En kamp for frihet.

Artikler:

Bilde: Send din hilsen til Suu Kyi 
Kilde: NLD Information Department

Send din hilsen til Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 25. april 2012

I juni i år kommer Aung San Suu Kyi til Norge. 19. juni har Nobelprisvinneren fra Burma bursdag. Send Suu Kyi en hilsen til info@burma.no. Hilsenene vil samles i en bok. Boken vil bli Suu Kyis gave fra det norske folk. Send din hilsen nå!.

Bilde: Suu Kyi til Norge 
Kilde: Mizzima

Suu Kyi til Norge

Aung San Suu Kyi • 18. april 2012

Fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi kommer til Norge i juni. Partiet hennes, Den nasjonale liga for demokrati (NLD) melder også at hun skal besøke Storbritannia. NRK.

Bilde: Suu Kyis tale er lekket på nett 
Kilde: YouTube

Suu Kyis tale er lekket på nett

Demokratiprosessen • 14. mars 2012

Aung San Suu Kyis første tale til valgkampanjen som skal sendes på statskontrollert TV har blitt lekket på nett. I talen retter hun kritikk mot det politiske systemet. BBC.

Bilde: Fra kritiker til politiker 
Kilde: Mizzima News

Fra kritiker til politiker

Aung San Suu Kyi • 08. mars 2012

Veien fra demokratisk ikon til politiker i parlamentet dominert av de tidligere generalens parti vil by for utfordringer for Aung San Suu Kyi. New York Times.

Bilde: Suu Kyi på valgkampanje i Naypyidaw 
Kilde: Mizzima

Suu Kyi på valgkampanje i Naypyidaw

Demokratiprosessen • 07. mars 2012

Under valgkampanjen i Naypyidaw strakk Aung San Suu Kyi ut en hånd til representanter for de etniske gruppene. DVB.

Bilde: Suu Kyi sier hun er forsiktig optimist 
Kilde: Mizzima News.

Suu Kyi sier hun er forsiktig optimist

Demokratiprosessen • 01. mars 2012

Enkelte er i overkant optimistiske til den demokratiske utviklingen i Burma. Vi er ikke kommet til et punkt der en usving er utenkelig, men vi er i starten av en demokratisk overgang, sa Suu Kyi i en videokonferanse til studenter i Ottawa. Chicago Tribune.

Bilde: Suu Kyi vil vente med å heve sanksjonene 
Kilde: Political Defiance Committee

Suu Kyi vil vente med å heve sanksjonene

Sanksjonspolitikk • 15. februar 2012

Suu Kyi ber den vestlige verden vente med å ta stilling til å heve sanksjonene før man har sett at suppleringsvalget 1. april i år blir fritt og rettferdig. Irrawaddy.

Bilde: Suu Kyi får stille til valg

Suu Kyi får stille til valg

Suppleringsvalget • 07. februar 2012

I går ble det klart at Aung San Suu Kyi får lov til å stille i til suppleringsvalget 1. april. Les mer.

Bilde: Suu Kyi til samtlige delstater i Burma 
Kilde: Mizzima

Suu Kyi til samtlige delstater i Burma

Suppleringsvalget • 06. februar 2012

Før suppleringsvalget 1. april i år vil Aung San Suu Kyi drive valgkampanje i samtlige av landets fjorten delstater. Det annonserer hun etter at den planlagte turen til Mandalay ble avlyst. Les mer.

Bilde: Suu Kyi har startet valgkampen 
Kilde: Mizzima News.

Suu Kyi har startet valgkampen

Demokratiprosessen • 30. januar 2012

Tusenvis møtte opp for å få et glimt av fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi da hun startet valgkampen i Dawei i sørlige Burma. Aftenposten.

Bilde: Suu Kyi til Norge 
Kilde: Mizzima News

Suu Kyi til Norge

Aung San Suu Kyi • 26. januar 2012

Under utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk til Burma i går sa Suu Kyi at hun ønsker å komme til Norge. Les mer.

Bilde: – Burma må løslate fanger 
Kilde: Foreign and Commonwealth Office.

– Burma må løslate fanger

Sanksjoner • 06. januar 2012

Sanksjonene mot Burma kan først heves når de politiske fangene settes fri og hæren stanser sine overgrep, sier den britiske utenriksministeren William Hague. Dagsavisen (NTB).

Bilde: - Burma vil holde demokratisk valg i min livstid 
Kilde: BBC. Bakgrunn: Mizzima News.

- Burma vil holde demokratisk valg i min livstid

Aung San Suu Kyi • 05. januar 2012

Aung San Suu Kyi har tro på at Burma er på vei mot demokrati. Opposisjonslederen har tillit til presidenten, men stoler ennå ikke på regjeringen, sier hun til BBC.

Bilde: Suu Kyis parti godkjent 
Kilde: National League for Democracy.

Suu Kyis parti godkjent

Demokratiprosessen • 13. desember 2011

Burmas myndigheter godkjenner at Aung San Suu Kyis parti får registrere seg. Dermed får partiet delta i demokratiske valg, og Suu Kyi stiller trolig selv til valg til nasjonalforsamlingen neste år. NRK (NTB).

Bilde: Clinton på «hjemme-hos-besøk» 
Kilde: Mizzima News.

Clinton på «hjemme-hos-besøk»

Aung San Suu Kyi • 02. desember 2011

USAs utenriksminister Hillary Clinton møtte i dag Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i huset hennes, der Suu Kyi har sittet i husarrest i mange år. NRK.

Bilde: Aung San Suu Kyi vil stille til valg 
Kilde: Mizzima News.

Aung San Suu Kyi vil stille til valg

Demokratiprosessen • 21. november 2011

Demokratiforkjemper og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi ønsker å stille i det kommende suppleringsvalget til nasjonalforsamlingen i Burma. Aftenposten (NTB).

Bilde: Godt håp for Burma 
Kilde: Trond Viken, UD.

Godt håp for Burma

Demokratiprosessen • 18. november 2011

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) gleder seg over at Burmas opposisjonsparti skal delta i valg igjen. Han forklarer den nye reformviljen i landet med en ny generasjon generaler som ønsker mer demokrati. Dagsavisen.

Bilde: Suu Kyi sponser kortfilmfestival 
Kilde: Mizzima News.

Suu Kyi sponser kortfilmfestival

Film • 06. november 2011

Aung San Suu Kyi, den nylig løslatte komikeren Zaganar og regissør Min Htin Ko Ko Gyi skal arrangere filmfestivalen Art of Freedom i januar. Ideen kommer fra Suu Kyi. Myanmar Times.

Bilde: - Suu Kyi vil trolig stille til valg 
Kilde: Mizzima News

- Suu Kyi vil trolig stille til valg

Demokratiprosessen • 12. november 2011

Opposisjonsleder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi vil trolig være blant kandidatene i det kommende suppleringsvalget i Burma, opplyser en talsmann for partiet hennes. VG.

Bilde: Solheim ser lyst på utviklingen i Burma 
Kilde: Bakgrunn: Democratic Voice of Burma. Aung San Suu Kyi: Mizzima.

Solheim ser lyst på utviklingen i Burma

Norsk politikk • 30. oktober 2011

Det har skjedd mer i Burma det siste halve året enn på de 20 årene før, mener Erik Solheim. Miljø- og utviklingsministeren besøker et land i stor og rask endring. Aftenposten.

Bilde: Suu Kyi ikke på Facebook - ennå 
Kilde: Mizzima

Suu Kyi ikke på Facebook - ennå

Aung San Suu Kyi • 31. oktober 2011

Fredsprisvinneren brukte mobiltelefon for første gang i fjor. Nå bruker hun nettet til videosamtaler for å kommunisere med støttespillere verden over. Men Facebook har hun ikke tid til Aftenposten.

Bilde: The Lady

The Lady

Aung San Suu Kyi • 27. oktober 2011

I april kommer filmen "The Lady" av Luc Besson til Norge. Her kan du få en smakebit: YouTube.

Bilde: Suu Kyi som president i 2015? 
Kilde: Mizzima News.

Suu Kyi som president i 2015?

Aung San Suu Kyi • 24. oktober 2011

- Alt er mulig, svarer Aung San Suu Kyi på spørsmålet, men tilføyer at hva som faktisk mulig er en helt annen sak. Det viktigste er at folkets stemme blir hørt i et valg, men om hun stiller selv er for tidlig å si, understreker hun. Les mer.

Bilde: Suu Kyi som president i 2015? 
Kilde: The Economist.

Suu Kyi som president i 2015?

Aung San Suu Kyi • 18. oktober 2011

- Alt er mulig, svarer Aung San Suu Kyi på spørsmålet, men tilføyer at hva som faktisk mulig er en helt annen sak. Til forskjell fra tidligere er det nå er signaler på forandring i Burma, sier hun i et intervju med The Economist.

Bilde: Norge tror på et reformert Burma 
Kilde: Kjetil Elsebutangen, UD.

Norge tror på et reformert Burma

Demokratiprosessen • 09. oktober 2011

Politiske fanger skal løslates og pressesensuren oppheves. Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) tror burmesiske myndigheter vil innfri løftene han fikk under sitt besøk i Burma i helgen. VG.

Bilde: – Fredsprisen har vært viktig 
Kilde: Mizzima News.

– Fredsprisen har vært viktig

Aung San Suu Kyi • 09. oktober 2011

– Det norske folks støtte har vært viktig for meg og for Burma, sier fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Nå vil hun gjerne bidra til fredsprosessen i landet, sier hun til NRK.

Bilde: Aung San Suu Kyi ser tegn til positive endringer i Burma 
Kilde: Mizzima News

Aung San Suu Kyi ser tegn til positive endringer i Burma

Demokratiprosessen • 18. september 2011

- Jeg tror at presidenten ønsker å gjennomføre positive endringer, men i hvor stor grad han er i stand til å oppnå det han ønsker, er et åpent spørsmål, sier Suu Kyi. NRK (NTB).

Bilde: Ny bok om Suu Kyi og Burma 
Kilde: Per Lindqvist

Ny bok om Suu Kyi og Burma

Aung San Suu Kyi • 25. august 2011

Burma-ekspert og jounalist Bertil Lintner ønsker med denne boka å gi en balansert analyse av ikonet Aung San Suu Kyi, hennes styrker og svakheter, og hennes rolle og muligheter i dagens Burma. Mizzima.

Bilde: - Insein fengsel har blitt bedre 
Kilde: Sun Ny, facebook.

- Insein fengsel har blitt bedre

Menneskerettigheter • 25. august 2011

Forholdene i det beryktede Insein fengslet har blitt bedre, mener FNs spesialrapportør Tomas Ojea Quintana etter at han fikk møte politiske fanger der. Quintana har også hatt møte med Aung San Suu Kyi. Mizzima.

Bilde: Quintana møter Aung San Suu Kyi 
Kilde: Sun Ny, facebook.

Quintana møter Aung San Suu Kyi

FN, Aung San Suu Kyi • 24. august 2011

FNs spesialrapportør Tomas Ojea Quintana er i Burma og har fått møte Aung San Suu Kyi. Han har også fått lov til å besøke politiske fanger i Insein fengsel. Irrawaddy.

Bilde: Første møte mellom Suu Kyi og Thein Sein 
Kilde: Irrawaddy og Mizzima.

Første møte mellom Suu Kyi og Thein Sein

Aung San Suu Kyi, Thein Sein • 19. august 2011

Aung San Suu Kyi og president Thein Sein har hatt møte i hovedstaden Naypyidaw. Det er første gang Suu Kyi møter presidenten. Hva de snakket om er foreløpig ukjent. NRK.

Bilde: Suu Kyi tester grensene; første politiske reise 
Kilde: Mizzima News.

Suu Kyi tester grensene; første politiske reise

Aung San Suu Kyi • 15. august 2011

Aung San Suu Kyi har vært på sin første politiske reise ut av Rangoon til Pegu. Reisen blir sett på som en test av regimets toleranse. Tusener samlet seg langs veien og ropte "Lenge leve Aung San Suu Kyi". Wall Street Journal.

Bilde: Sterkt møte med Aung San Suu Kyi 
Kilde: Raftopris: Rafto.

Sterkt møte med Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 19. juli 2011

– Raftoprisen var som et lys i mørke, fortalte Rafto- og Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi til representanter for Raftostiftelsen som nylig besøkte henne i Rangoon. NRK.

Bilde: - Jeg føler med dere

- Jeg føler med dere

22. juli, Aung San Suu Kyi • 02. august 2011

Demokratiforkjemper og vinner av Nobels Fredspris, Aung San Suu Kyi, sender sine varmeste tanker til ofrene og de etterlatte samt hele det norske folk, etter terrorangrepet. VG.

Bilde: Suu Kyi: Vil ikke lette sanksjonene 
Kilde: Christian Solidarity Worldwide

Suu Kyi: Vil ikke lette sanksjonene

Sanksjoner: Aung San Suu Kyi • 02. august 2011

Aung San Suu Kyi avviser at hun har åpnet for at norske bedrifter kan investere i Burma, noe som ble hevdet etter at Raftostiftelsen besøkte henne i Rangoon. Les mer.

Bilde: - Burma har et «15-minuttsdemokrati» 
Kilde: Bilde av Bondevik: Oslosenteret

- Burma har et «15-minuttsdemokrati»

Aung San Suu Kyi • 01. juli 2011

Aung San Suu Kyi mener at valget i fjor, som hun boikottet, ikke har ført til noen endring i Burma. Nå håper hun sanksjonene mot landet fortsetter, forteller hun Kjell Magne Bondevik. Aftenposten.

Bilde: Suu Kyi bes holde seg unna politikken 
Kilde: Mizzima News

Suu Kyi bes holde seg unna politikken

Aung San Suu Kyi • 29. juni 2011

Den burmesiske demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi og hennes parti må avstå fra politisk aktivitet, krever Burmas regjering. Dagbladet.

Bilde: Suu Kyi talte til kongressen 
Kilde: Mizzima News

Suu Kyi talte til kongressen

Aung San Suu Kyi • 22. juni 2011

I sin videotale i en høring i den amerikanske kongressen understreket Aung San Suu Kyi behovet for å støtte en granskningskommisjon for krigsforbrytelser i Burma. U.S. Campaign for Burma Blog.

Bilde: Oppfordrer USA til å støtte granskningskommisjon 
Kilde: Mizzima News

Oppfordrer USA til å støtte granskningskommisjon

Granskningskommisjon • 23. juni 2011

Aung San Suu Kyi ga sin klare støtte til en granskningskommisjon for krigsforbrytelser i Burma i en høring i kongressen i USA. Irrawaddy.

Bilde: Suu Kyi tilbake i kryssilden

Suu Kyi tilbake i kryssilden

Aung San Suu Kyi • 19. juni 2011

Aung San Suu Kyi kan utfordre skjebnen når hun snart legger ut på reise utenfor Rangoon, frykter hennes støttespillere. Sist i 2003 ble hun nesten drept (denne artikkelen ble sensurert i Burma). Bangkok Post.

Bilde: Aung San Suu Kyi feiret bursdag i frihet

Aung San Suu Kyi feiret bursdag i frihet

Aung San Suu Kyi • 19. juni 2011

Burmas demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi ønsket seg fred og forsoning da hun fylte 66 år søndag. Etter mange år i husarrest kunne hun endelig feire dagen i frihet. VG (NTB).

Bilde: Takker Norge for støtten

Takker Norge for støtten

Aung San Suu Kyi • 20. juni 2011

19. juni fylte Aung San Suu Kyi 66 år. Dagen ble feiret flere steder i Norge og Suu Kyi sendte en egen hilsen hvor hun takket det norske folk for støtten gjennom mange år. Se hilsen på YouTube.

Bilde: Suu Kyi på politisk rundreise 
Kilde: National League for Democracy

Suu Kyi på politisk rundreise

Aung San Suu Kyi • 30. mai 2011

Burmas ledende demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi opplyser at hun planlegger en politisk rundreise i Burma i juni. Det er første gang hun reiser ut av Rangoon etter løslatelsen. Dagsavisen (NTB).

Bilde: - Mennesket vil være fri 
Kilde: Ukjent

- Mennesket vil være fri

Aung San Suu Kyi • 16. april 2011

Aung San Suu Kyi snakker om gjenoppbyggingen av Den nasjonale liga for demokrati, den revolusjonerende makten i sosiale media og hennes sans for The Grateful Dead, i et intervju i The Guardian.

Bilde: - Vil ikke være ikon 
Kilde: Mizzima News

- Vil ikke være ikon

Aung San Suu Kyi • 30. mars 2011

- 'Ikon' er kun en merkelapp. Jeg ønsker kun å være en person som etter beste evne arbeider for å få demokrati, sier Aung San Suu Kyi i et intervju med Radio Free Asia.

Bilde: Suu Kyi ber om permanent FN-utsending

Suu Kyi ber om permanent FN-utsending

Aung San Suu Kyi • 15. mars 2011

Aung San Suu Kyi oppfordrer FN til å ha en fulltids FN-utsending til Burma og mener at opprørene i Nord-Afrika viser at "ønsket om frihet og rettferdighet spres over hele verden". Radio Free Asia.

Bilde: Suu Kyis parti må unnskylde sanksjoner 
Kilde: Democratic Voice of Burma.

Suu Kyis parti må unnskylde sanksjoner

Sanksjoner • 19. februar 2011

Regimets ledere mener Den nasjonale liga for demokrati må be om unnskyldning for å ha gitt sin støtte til vestlige sanksjoner og dermed hindret landets økonomiske utvikling. Reuters.

Bilde: Suu Kyi i svenske Riksdagen 
Kilde: Svenska Burmakommittén.

Suu Kyi i svenske Riksdagen

Aung San Suu Kyi • 18. februar 2011

Ingen ting er endret i Burma med hensyn til menneskerettigheter og politisk frihet, understreket Aung San Suu Kyi under et seminar i svenske Riksdagen hvor hun svarte på spørsmål direkte fra Rangoon. Svenska Burmakomittén.

Bilde: Suu Kyi hilser burmesere i Europa 
Kilde: Democratic Voice of Burma

Suu Kyi hilser burmesere i Europa

Aung San Suu Kyi • 12. februar 2011

- Norge vil være det første landet jeg besøker når jeg er trygg nok på å reise ut av Burma, sa Aung San Suu Kyi i en videohilsen til burmesere i Europa, som hadde møte i Oslo nylig. Democratic Voice of Burma.

Bilde: Med Suu Kyi fri minsker sanksjonspresset 
Kilde: Partners

Med Suu Kyi fri minsker sanksjonspresset

Handel • 07. januar 2011

Løslatelsen av Aung San Suu Kyi gjør at vestlige land sitter på gjerdet for "å vente og se". Eksempel på dette er den manglende responsen på en rapport om det norske Oljefondets investeringer i selskaper i Burma, som ble lansert før jul. Time.

Bilde: NLD vil beholde sanksjonene

NLD vil beholde sanksjonene

Sanksjoner • 08. februar 2011

Den nasjonale liga for demokrati har vurdert hvilken effekt sanksjonene har på folk flest i Burma og konkludert med at de rammes i liten grad. Derfor bør sanksjonene opprettholdes inntil genuin framgang i demokratiprosess og respekt for menneskerettighetene. NLDs erklæring.

Bilde: Suu Kyis parti må unnskylde sanksjoner 
Kilde: DVB, NBK

Suu Kyis parti må unnskylde sanksjoner

Sanksjoner • 19. februar 2011

Regimet krever at Den nasjonale liga for demokrati ber om unnskyldning for å ha gitt sin støtte til vestlige sanksjoner og dermed hindret landets økonomiske utvikling. Les mer.

Bilde: - Vurderte aldri å reise frå Burma 
Kilde: Mizzima

- Vurderte aldri å reise frå Burma

Aung San Suu Kyi • 07. februar 2011

– Eg har aldri vurdert å reise frå Burma. Eg står ved det valet eg har gjort, seier den burmesiske opposisjonsleiaren Aung San Suu Kyi. NRK.

Bilde: Vil beholde økonomiske sanksjoner 
Kilde: Mizzima News

Vil beholde økonomiske sanksjoner

Sanksjoner • 07. februar 2011

Partiet til Burmas demokratileder Aung San Suu Kyi ønsker at de internasjonale sanksjonene mot landet opprettholdes. NRK.

Bilde: Forbilder fra graven 
Kilde: Mizzima

Forbilder fra graven

Aung San Suu Kyi • 27. januar 2011

Militærjuntaen kler seg i sivil, men turer fram som før. Mens Aung San Suu Kyi søker nasjonal forsoning på tvers av etnisitet, med inspirasjon fra sine foreldre, skriver Ny Tids burmesiske skribent. Ny Tid.

Bilde: Suu Kyi: Ikke glem Burma 
Kilde: Bilde av Bondevik: Oslosenteret

Suu Kyi: Ikke glem Burma

Aung San Suu Kyi • 14. januar 2011

Kjell Magne Bondevik har snakket med Aung San Suu Kyi og hun understreket at verden ikke må glemme Burma. Da kan juntaen bare fortsette som før. NRK.

Bilde: Burmas førstedame

Burmas førstedame

Aung San Suu Kyi • 29. desember 2010

Aung San Suu Kyi ser mulighetene i de unge som behersker den nye teknologien. Den yngre generasjonen i Burma kan kommunisere med verden og diskuterer politikk på internett, sier hun i et intervju med Time.

Bilde: Suu Kyi ber Europa være mer støttende 
Kilde: Ikke offentlig.

Suu Kyi ber Europa være mer støttende

Aung San Suu Kyi • 15. desember 2010

Aung San Suu Kyi mener at uenighet blant europeiske land om EUs Burma-politikk splitter den burmesiske opposisjonen. Hun oppfordrer til en mer samlet europeisk politikk. Deutsche Welle.

Bilde: Suu Kyi blant 100 fremste globale tenkere 
Kilde: Mizzima

Suu Kyi blant 100 fremste globale tenkere

Aung San Suu Kyi • 07. desember 2010

Aung San Suu Kyi er rangert som nummer 75 blant verdens fremste tenkere av det anerkjente magasinet Foreign Policy. Les mer.

Bilde: Suu Kyi møter FN-utsending 
Kilde: Mizzima News

Suu Kyi møter FN-utsending

Aung San Suu Kyi • 27. november 2010

Aung San Suu Kyi har møtt FNs siste spesialutsending til Burma, Vijay Nambiar, for første gang. Suu Kyi sier samtalen var verdifull, men at det kreves mange flere møter. Irrawaddy.

Bilde: - Må bekjempe menneskehandel 
Kilde: Vibeke Hermanrud

- Må bekjempe menneskehandel

Menneskerettigheter • 25. november 2010

Aung San Suu Kyi har hatt møte med 200 representanter for NLDs kvinnegruppe fra hele landet. Der oppfordret hun dem til å jobbe mot menneskehandel. Mizzima.

Bilde: Ubegrunnet stenging av hiv/aids-klinikk 
Kilde: Mizzima News.

Ubegrunnet stenging av hiv/aids-klinikk

Aung San Suu Kyi • 24. november 2010

Aung San Suu Kyi besøkte en hiv/aids-klinikk drevet av NLD kort tid etter løslatelsen. Senere samme dag fikk klinikken beskjed av myndighetene om å stenge. Begrunnelsen holder ikke mål, mener NLD. Irrawaddy.

Bilde: Aung San Suu Kyi fri 
Kilde: Ikke offentlig.

Aung San Suu Kyi fri

Aung San Suu Kyi • 24. november 2010

Aung San Suu Kyi er løslatt og har fått møte sin yngste sønn som hun ikke har sett på 10 år. Hennes melding til norske myndigheter er at Norge bør enasjere seg i Burma. Vi har samlet sakene her. Les mer.

Bilde: Kim Aris har møtt sin mor etter 10 år 
Kilde: ITN News

Kim Aris har møtt sin mor etter 10 år

Aung San Suu Kyi • 23. november 2010

Aung San Suu Kyis yngste sønn fikk til slutt innvilget visum og landet i dag i Rangoon hvor hans mor tok smilende i mot ham på flyplassen. Se video av møtet. Les mer.

Bilde: Sønnen får besøke Suu Kyi 
Kilde: Aris Family Private Collection

Sønnen får besøke Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 22. november 2010

Den ene av sønnene til Aung San Suu Kyi har fått innvilget visum til Burma. Dermed får han besøke moren for første gang på ti år. NRK.

Bilde: - Norge bør engasjere seg i Burma 
Kilde: Anders Magnus/NRK

- Norge bør engasjere seg i Burma

Aung San Suu Kyi • 19. november 2010

Det sa Aung San Suu Kyi i intervju med Anders Magnus i NRK. Men hun understreket samtidig at involvering ikke må innebære noen form for anerkjennelse av juntaens handlinger. Les mer.

Bilde: - Ingen oppmykning 
Kilde: Political Defiance Committee

- Ingen oppmykning

Aung San Suu Kyi • 18. november 2010

Løslatelsen betyr ikke endring fra regimets side, mener Aung San Suu Kyi. Hun har ikke hørt noe fra juntaen etter at hun ble fri. Les mer.

Bilde: Sitater etter løslatelsen 
Kilde: Mizzima News

Sitater etter løslatelsen

18. november 2010

Sitater av Aung San Suu Kyi etter løslatelsen er samlet her etter tema. Altsean-Burma (pdf).

Bilde: Støre har invitert Suu Kyi til Norge 
Kilde: Arne Jan Flølo/UD

Støre har invitert Suu Kyi til Norge

Aung San Suu Kyi • 17. november 2010

Aung San Suu Kyi ble invitert til Norge i møte med Katja Nordgaard, Norges ambassadør til Thailand. Suu Kyi gjentok at Norge vil være det første landet hun vil reise når det er mulig. Aftenposten.

Bilde: - Riktig av NLD ikke å delta i valget 
Kilde: Mizzima News

- Riktig av NLD ikke å delta i valget

Aung San Suu Kyi • 15. november 2010

Det sier Aung San Suu Kyi i sitt første intervju etter løslatelsen med BBC, hvor hun også takker for all støtte fra mennesker utenfor Burma. Det har gjort at hun ikke har følt seg alene, sier hun. Les mer.

Bilde: Aung San Suu Kyis løslatelse svært gledelig, men endrer ikke situasjonen eller regimet i Burma 
Kilde: Ukjent

Aung San Suu Kyis løslatelse svært gledelig, men endrer ikke situasjonen eller regimet i Burma

Aung San Suu Kyi • 13. november 2010

Den norske Burmakomité ønsker løslatelsen av Aung San Suu Kyi svært velkommen, men mener at det ikke betyr noen oppmykning fra regimets side. Pressemelding.

Bilde: - Riktig av NLD ikke å delta i valget 
Kilde: Mizzima News

- Riktig av NLD ikke å delta i valget

Aung San Suu Kyi • 14. november 2010

Det sier Aung San Suu Kyi i sitt første intervju etter løslatelsen med BBC, hvor hun også takker for all støtte fra mennesker utenfor Burma. Det har gjort at hun ikke har følt seg alene, sier hun. BBC.

Bilde: Suu Kyi ba burmesere kreve demokrati 
Kilde: Mizzima News.

Suu Kyi ba burmesere kreve demokrati

Aung San Suu Kyi • 14. november 2010

Aung San Suu Kyi ba burmeserne kjempe for sine rettigheter og kreve demokrati i sin tale foran 5000 tilhengere utenfor hovedkvarteret til hennes parti. Les mer.

Bilde: Støre krever tale- og reisefrihet for Suu Kyi 
Kilde: Bjørn Sigurdsøn

Støre krever tale- og reisefrihet for Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 13. november 2010

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er glad for at Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest. Statsminister Jens Stoltenberg og utviklingsminister Erik Solheim har også uttalt seg. Les mer.

Bilde: Aung San Suu Kyi i korthet

Aung San Suu Kyi i korthet

Aung San Suu Kyi • 12. november 2010

Les mer.

Bilde: - Sikkert at Suu Kyi blir løslatt

- Sikkert at Suu Kyi blir løslatt

Aung San Suu Kyi • 12. november 2010

Aung San Suu Kyi vil bli løslatt, sier ikke navngitte kilder i regjeringen. Om så skjer vil ikke det være tegn på noen oppmyking, mener Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité. Aftenposten.

Bilde: Blir Aung San Suu Kyi løslatt?

Blir Aung San Suu Kyi løslatt?

Aung San Suu Kyi • 10. november 2010

Suu Kyis husarrest går ut 13. november, men det er langt fra gitt at hun faktisk blir løslatt. Juntaen har kommet med påskudd for å forlenge hennes isolasjon tidligere. Les mer.

Bilde: Taktikk fra juntaen; Suu Kyi svarer med søksmål

Taktikk fra juntaen; Suu Kyi svarer med søksmål

Aung San Suu Kyi • 06. oktober 2010

Juntaen gir likevel Aung San Suu Kyi stemmerett. Det har også vært rykter om at hun ville bli løslatt. Hvis så skjer endrer det ikke situasjonen i Burma, mener Den norske Burmakomité. Suu Kyi selv velger å saksøke juntaen for oppløsningen av Den nasjonale liga for demokrati. Les mer.

Bilde: Stemmerett en politisk felle for Suu Kyi

Stemmerett en politisk felle for Suu Kyi

28. september 2010

Aung San Suu Kyi var utelukket fra valglistene, men nå lar juntaen henne likevel få stemme ved valget 7. november. En politisk felle, mener en av hennes støttespillere. Les mer.

Bilde: Bursdagshilsener overrakt Suu Kyi

Bursdagshilsener overrakt Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 05. august 2010

Storbritannias ambassadør i Burma har overrakt 120 sider med bursdagshilsener til Aung San Suu Kyis representant i Rangoon og oppfordret samtidig juntaen til å løslate henne. Suu Kyi fylte 65 år 19. juni. Irrawaddy.

Bilde: Unike bilder av Aung San Suu Kyi 
Kilde: Aris Family Private Collection

Unike bilder av Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 19. juni 2010

Se de unike bildene fra tiden før Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi forlot familien for å ofre seg helt for folket i Burma. NRK.

Bilde: Er hun fortsatt relevant?

Er hun fortsatt relevant?

Aung San Suu Kyi • 19. juni 2010

Aung San Suu Kyi tilbringer 65-årsdagen sin i dag – som så mange andre bursdager – i husarrest. Har generalene lykkes i å frata henne den enorme makten hun en gang hadde over Burmas 50 millioner mennesker? Aftenposten.

Bilde: Protester mot Burma på Suu Kyis 65-årsdag 
Kilde: Actions Birmanie

Protester mot Burma på Suu Kyis 65-årsdag

Aung San Suu Kyi • 22. juni 2010

Demonstranter verden over bruker 19. juni, Aung San Suu Kyis bursdag, til å protestere mot regimet i Burma og kreve at hun blir satt fri. Les mer.

Bilde: 19. juni: Aung San Suu Kyi 65 år

19. juni: Aung San Suu Kyi 65 år

Aung San Suu Kyi • 18. juni 2010

19. juni fyller Burmas kjente demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi 65 år. Hun har da til sammen tilbrakt 14 år og 238 dager i husarrest de siste 20 årene. Les mer.

Bilde: Feirer Aung San Suu Kyis 65-årsdag på Stortinget 
Kilde: Stortinget

Feirer Aung San Suu Kyis 65-årsdag på Stortinget

Pressemelding • 18. juni 2010

19. juni fyller Burmas kjente demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi 65 år. Hun har da til sammen tilbrakt 14 år og 238 dager i husarrest de siste 20 årene. Pressemelding.

Bilde: 19. juni: Aung San Suu Kyi 65 år

19. juni: Aung San Suu Kyi 65 år

Pressemelding • 18. juni 2010

19. juni fyller Burmas kjente demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi 65 år. Hun har da til sammen tilbrakt 14 år og 238 dager i husarrest de siste 20 årene. Pressemelding.

Bilde: Suu Kyi: Folket har rett til ikke å stemme

Suu Kyi: Folket har rett til ikke å stemme

Valget 2010 • 11. juni 2010

Like fullt som folket har rett til å stemme ved valget har de også retten til å la være, skal Aung San Suu Kyi ha sagt til sin advokat. Irrawaddy.

Bilde: Suu Kyi kritisk til nytt parti

Suu Kyi kritisk til nytt parti

Valget 2010 • 14. mai 2010

Aung San Suu Kyi mener det er udemokratisk at noen av lederne av Den nasjonale liga for demokrati velger å danne et eget parti etter at NLD har besluttet å ikke stille til valg. Irrawaddy.

Bilde: Suu Kyi med en siste anke

Suu Kyi med en siste anke

Aung San Suu Kyi • 11. mai 2010

Aung San Suu Kyi gjør et siste forsøk på anke dommen på 18 måneders husarrest. DVB.

Bilde: Suu Kyi på sykehus

Suu Kyi på sykehus

Aung San Suu Kyi • 12. april 2010

Aung San Suu Kyi har vært på sykehus for en undersøkelse på grunn av lavt blodtrykk og svimmelhet. DVB.

Bilde: Suu Kyi i mot NLD-deltakelse i valget

Suu Kyi i mot NLD-deltakelse i valget

Valget 2010 • 23. mars 2010

Aung San Suu Kyi har gjort det klart at hun ikke synes Nasjonal liga for demokrati skal delta i valget, men overlater til partiet å ta en avgjørelse, melder Irrawaddy.

Bilde: Suu Kyi: Valglover en trussel mot NLD

Suu Kyi: Valglover en trussel mot NLD

Valget 2010 • 11. mars 2010

Juntaens valglover for valget i 2010 er en skam, mener Aung San Suu Kyi og sier de er en direkte trussel mot hennes parti Nasjonal liga for demokrati. Mizzima News.

Bilde: Ny lov stanser Suu Kyis valgplaner

Ny lov stanser Suu Kyis valgplaner

Valget • 10. mars 2010

Burma har innført en ny lov som vil hindre Aung San Suu Kyi i å delta i valget, og kan tvinge partiet hennes til å utvise henne, melder NRK.

Bilde: Aung San Suu Kyi slipper ikke fri

Aung San Suu Kyi slipper ikke fri

Aung San Suu Kyi • 26. februar 2010

Burmas høyesterett har avvist anken mot forlengelse av fredsprisvinnerens husarrest. Suu Kyis advokater varsler at avgjørelsen vil bli anket direkte til militærjuntaen, melder Aftenposten.

Bilde: Suu Kyi avholdende om valg

Suu Kyi avholdende om valg

Valg 2010 • 10. februar 2010

Aung San Suu Kyi ønsker ikke å mene noe om hennes parti skal delta i valget eller ikke, siden hun er i husarrest og ikke vil kunne følge opp sin egen beslutning. Det sier hennes advokat, som nylig hadde møte med Suu Kyi. CBS News (AP).

Bilde: Suu Kyi avviser kommentar om løslatelse

Suu Kyi avviser kommentar om løslatelse

Aung San Suu Kyi • 28. januar 2010

Aung San Suu Kyi reagerer på at en burmesisk minister har uttalt at hun vil bli løslatt i november og understreker at det ikke har blitt tatt en avgjørelse i ankesaken hennes ennå. Straits Times / AFP.

Bilde: - Juntaen i krise

- Juntaen i krise

Aung San Suu Kyi • 25. januar 2010

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi (64) kan være fri til høsten. Juntaen har enorme problemer, mener partifelle i norsk eksil. Journalen.

Bilde: Løslatelse av Aung San Suu Kyi?

Løslatelse av Aung San Suu Kyi?

Pressemelding • 25. januar 2010

En burmesisk minister skal ha sagt at Aung San Suu Kyi vil bli løslatt i november i år. "Hvis nyheten om løslatelse i november stemmer er ikke det positivt for Aung San Suu Kyis anke på husarresten," sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité. Pressemelding.

Bilde: Frihetens pris

Frihetens pris

Aung San Suu Kyi • 25. januar 2010

Generalene slipper Aung San Suu Kyi fri først når hun vil være en mindre politisk trussel. Dagbladet.

Bilde: Suu Kyi-anke nærmer seg slutten 
Kilde: Ukjent

Suu Kyi-anke nærmer seg slutten

Aung San Suu Kyi • 18. januar 2010

Aung San Suu Kyis advokater har gjort rede for sine argumenter mot husarresten av opposisjonslederen i Burmas høyesterett. Avgjørelse er ventet om to-tre uker, sier Suu Kyis advokat Nyan Win til Irrawaddy.

Bilde: Suu Kyi i møte med junta-representant

Suu Kyi i møte med junta-representant

Aung San Suu Kyi • 15. januar 2010

Aung San Suu Kyi har hatt møte med juntaens representant Aung Kyi, som har vært regimets utsendte siden 2007. Det blir ikke offentliggjort noe informasjon fra disse møtene, melder Irrawaddy.

Bilde: Høyesterett hører Suu Kyis anke 18. januar

Høyesterett hører Suu Kyis anke 18. januar

Aung San Suu Kyi • 02. januar 2010

Høyesterett vil høre Aung San Suu Kyis anke mot den 18 måneders husarresten hun fikk i sommer. Dato er satt til 18. januar, melder Voice of America.

Bilde: Brown med brev til Suu Kyi 
Kilde: Downing Street 10 / Crown

Brown med brev til Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 30. desember 2009

Storbritannias statsminister Gordon Brown har skrevet et personlig brev til Aung San Suu Kyi hvor han gir henne og det burmesiske folk sin uforbeholdne støtte. BBC News.

Bilde: Høyesterett aksepterer Suu Kyi-anke

Høyesterett aksepterer Suu Kyi-anke

Aung San Suu Kyi • 22. desember 2009

Aung San Suu Kyi har anket husarresten til Burmas høyesterett. Det er uklart hvor lang tid behandlingen vil ta sier Suu Kyis advokat til Democratic Voice of Burma.

Bilde: Suu Kyi har møtt NLD-medlemmer 
Kilde: Burma Campaign UK

Suu Kyi har møtt NLD-medlemmer

Aung San Suu Kyi • 16. desember 2009

Aung San Suu Kyi har fått tillatelse til å møte tre eldre medlemmer i Nasjonal liga for demokrati. Tidligere i måneden hadde hun møte med juntaen. Er en endring i emning, spør Oslosenteret. Les mer.

Bilde: Suu Kyi møtte juntaen

Suu Kyi møtte juntaen

Aung San Suu Kyi • 09. desember 2009

Aung San Suu Kyi møtte i dag en representant for militærjuntaen i Burma. Det er uklart om det kom noe ut av møtet, melder NRK (NTB).

Bilde: Suu Kyi blant verdens 100 fremste tenkere

Suu Kyi blant verdens 100 fremste tenkere

Aung San Suu Kyi • 01. desember 2009

Aung San Suu Kyi er på 26. plass i det amerikanske magasinet Foreign Policy sin liste over "De 100 fremste globale tenkerne", for å være et levende symbol på håp i mørke. Foreign Policy.

Bilde: Obama: Løslat Suu Kyi 
Kilde: Det hvite hus

Obama: Løslat Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 13. november 2009

USAs president Barack Obama oppfordret Burma til å løslate Aung San Suu Kyi i et møte hvor Burmas statsminister Thein Sein var til stede. Les mer.

Bilde: Suu Kyi fikk møte USAs utsending 
Kilde: Burma Campaign UK

Suu Kyi fikk møte USAs utsending

Demokratiprosessen • 04. november 2009

Aung San Suu Kyi har hatt møte med USAs viseutenriksminister for Asia, Kurt Cambell, som er den øverste amerikanske utsending til Burma på 14 år, melder Dagbladet (NTB).

Bilde: Suu Kyi kan bli satt fri

Suu Kyi kan bli satt fri

Aung San Suu Kyi • 09. november 2009

Aung San Suu Kyi kan snart bli løslatt og få mulighet til å organisere partiet sitt før det planlagte valget neste år, ifølge burmesisk diplomat. The Guardian.

Bilde: Yettaw: - Vakten slapp meg forbi

Yettaw: - Vakten slapp meg forbi

Rettssaken • 21. august 2009

I sitt første intervju forteller John Yettaw at sikkerhetsvakten ved huset til Aung San Suu Kyi håndhilste og lot han passere. Se flere saker.

Tilbake til bønn og ensomhet for Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 12. august 2009

Aung San Suu Kyi må begynne en ny periode i husarrest. Hennes spartanske liv med tidlig meditasjon, krimromaner og en sjelden bit sjokolade vil trolig forbli det samme, melder ABC Nyheter (AFP).

Hva skal man gjøre med The Lady?

Aung San Suu Kyi / Valget 2010 • 09. august 2009

Utsettelsene i rettssaken mot Aung San Suu Kyi har fyrt opp under rykteflommen om hva juntaen egentlig har planer om etterhvert som valget nærmer seg, skriver Burma-kjenner Larry Jagan i Bangkok Post.

Bilde: Suu Kyi dømt 
Kilde: Fra kampanjeplakat Europaparlamentet

Suu Kyi dømt

Rettssaken • 11. august 2009

Aung San Suu Kyi er dømt til 18 måneders husarrest, melder VG.

Bilde: Suu Kyis dom kan bli utsatt igjen

Suu Kyis dom kan bli utsatt igjen

Rettssak • 10. august 2009

Domfellelse i rettssaken mot Aung San Suu Kyi kan bli utsatt igjen, ifølge Suu Kyis advokat, fordi amerikaneren fortsatt er på sykehus. Irrawaddy.

- Suu Kyi er "del av problemet"

Aung San Suu Kyi • 07. august 2009

Goh Chok Tong, Singapores tidligere statsminister, skal ha uttalt at Aung San Suu Kyi er del av problemet i Burma fordi hun tror hun er regjeringen, melder Irrawaddy.

Suu Kyi møter advokater om eiendomskrangel

Aung San Suu Kyi • 07. august 2009

Aung San Suu Kyi har havnet i uovernesstemmelse med sin fetter etter at han har gjort krav på huset og eiendommen ved Inya Lake i Rangoon hvor Suu Kyi har sittet i husarrest i nesten 14 år siden 1989, melder Democratic Voice of Burma.

Suu Kyi dom utsatt

Aung San Suu Kyi • 07. august 2009

Militærdomstolen i Burma utset domsavgjørelsen mot menneskerettsaktivisten Aung San Suu Kyi til 11. august, melder NRK.

Skal skjules i valgkampen

Aung San Suu Kyi • 30. juli 2009

Den burmesiske demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi risikerer fem års fengsel når dommen faller i dag, skriver Aftenposten.

Whys and Suu Kyi

Aung San Suu Kyi • 19. juni 2009

Kommentar om Aung San Suu Kyis betydning i anledning hennes 64-årsdag. Irrawaddy.

Bilde: Tidligere politiske fanger støtter Suu Kyi 
Kilde: Fra kampanjeplakat Europaparlamentet

Tidligere politiske fanger støtter Suu Kyi

Rettssaken mot Aung San Suu Kyi • 15. juni 2009

Mer enn 100 tidligere politiske fanger har lagt inn hilsen til Aung San Suu Kyi på kampanjesiden 64forsuu.org, i anledning hennes 64-årsdag 19. juni. Rettssaken mot opposisjonslederen er utsatt til 26. juni. Se flere saker om rettssaken.

Bilde: Burma forlenger Suu Kyis husarrest 
Kilde: Fra kampanjeplakat Europaparlamentet

Burma forlenger Suu Kyis husarrest

Aung San Suu Kyi • 26. mai 2009

Militærregimet sier de vil forlenge Aung San Suu Kyis husarrest med ytterligere seks måneder. Husarresten går ut 27. mai. Ifølge juntaen hadde den egentlig tenkt å løslate Suu Kyi, men etter at en amerikaner svømte til huset hennes er det uaktuelt, melder VG.

Bilde: Frykter juntaen prøver å knekke Aung San Suu Kyi

Frykter juntaen prøver å knekke Aung San Suu Kyi

Pressemelding • 14. mai 2009

Den norske Burmakomité fordømmer arrestasjonen av opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og er svært bekymret for hennes helse. Pressemelding.

Bilde: Aung San Suu Kyi kasta i fengsel

Aung San Suu Kyi kasta i fengsel

Aung San Suu Kyi • 14. mai 2009

Fredsprisvinnar Aung San Suu Kyi vart i dag tidleg kasta i fengsel, etter at ho har hatt ulovleg besøk i heimen sin. Ho risikerer fengsel i fem år for å ha brote vilkåra for husarresten, seier ein representant for partiet til Aung San Suu Kyi, Den nasjonale ligaen for demokrati, melder NRK.

Bilde: Aung San Suu Kyi syk og nektes lege 
Kilde: Fra kampanjeplakat Europaparlamentet

Aung San Suu Kyi syk og nektes lege

Aung San Suu Kyi • 11. mai 2009

Den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi er alvorlig syk, men nektes legebesøk. Hennes faste lege ble arrestert torsdag og hans assistent har blitt nektet innpass til huset hennes, melder Aftenposten.

Bilde: Aung San Suu Kyi på bedringens vei 
Kilde: Fra kampanjeplakat Europaparlamentet

Aung San Suu Kyi på bedringens vei

Aung San Suu Kyi • 12. mai 2009

Den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi er på bedringens vei, opplyser en talsmann for partiet hennes. Det ble i helgen meldt at hun var alvorlig syk og ble nektet legebesøk. Hennes faste lege ble arrestert torsdag og hans assistent ble nektet innpass til huset hennes. Han skal ha fått tillatelse til å besøke henne mandag. VG / NTB.

Bilde: Juntaen avviser appell for Suu Kyis løslatelse

Juntaen avviser appell for Suu Kyis løslatelse

Aung San Suu Kyi • 05. mai 2009

Juntaen har avvist en appell for løslatelse av Aung San Suu Kyi, som ble oversendt myndighetene i oktober i fjor. Grunnene for å løslate henne, som framsatt i appellen, er ikke sterke nok heter det i svarbrevet fra juntaen. Offisielt går husarresten hennes ut 27. mai i år, melder Hindustan Times / AP.

Bilde: Suu Kyis advokat med tredje appell

Suu Kyis advokat med tredje appell

Aung San Suu Kyi • 14. april 2009

Aung San Suu Kyis advokat har sendt et tredje brev til Burmas statsminister Thein Sein hvor han ber om å få møte opposisjonslederen før husarresten hennes går ut 27. mai. Thein Sein har ikke svart på hans tidligere brev, melder Irrawaddy.

Bilde: FN: Aung San Suu Kyis husarrest bryter burmesisk lov

FN: Aung San Suu Kyis husarrest bryter burmesisk lov

Pressemelding • 25. mars 2009

Aung San Suu Kyis husarrest er i strid med burmesisk lov, fastslår en arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner under FNs menneskerettighetsråd. Den norske Burmakomité tror ikke dette i seg selv vil føre til at juntaen løslater Aung San Suu Kyi, men FNs konklusjon bidrar til å holde Burma høyt på den internasjonale agenda. Pressemelding.

Bilde: FN: Suu Kyis husarrest bryter burmesisk lov

FN: Suu Kyis husarrest bryter burmesisk lov

Aung San Suu Kyi • 23. mars 2009

Aung San Suu Kyis husarrest er i strid med burmesisk lov, fastslår en arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner under FNs menneskerettighetsråd. Det er femte gang husarresten av demokratiforkjemperen er erklært i strid med menneskerettighetserklæringen, men det er første gang at FN slår fast at den bryter burmesisk lov. - FNs generalsekretær bør reise til Burma og ha en direkte dialog med juntaen, sier Jared Genser, advokat og president i Freedom Now, til Reuters.

Bilde: 30 000 støtter Aung San Suu Kyi på Facebook 
Kilde: Ukjent

30 000 støtter Aung San Suu Kyi på Facebook

Aung San Suu Kyi • 20. mars 2009

En side på Facebook gjør det mulig for folk å støtte opp om Aung San Suu Kyi og motta jevnlige oppdateringer om situasjonen i Burma. Se Aung San Suu Kyi på Facebook.

Omverden må gripe inn i Burma - FN må handle nå!

Aung San Suu Kyi • Av Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomite, Hans Olav Syversen, Stortingsrepresentant og leder for PD Burma og Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp • 23. desember 2008

Det er god grunn til å være bekymret for Aung San Suu Kyi, men desto større grunn til å frykte for Burmas fremtid uten henne. Les mer.

Teateret som kan forandre livet

Kultur • 13. januar 2009

Ingunn Øyen tror livet hennes kan komme til å forandre seg etter at hun har spilt den burmesiske frihetsheltinnen Aung San Suu Kyi i et stykke som nå skal settes opp på Nord-Trøndelag Teater, skriver Verdalingen.

Ladyen av Burma på teater

Kultur • 13. januar 2009

Nord-Trøndelag teater setter opp monologen "Ladyen av Burma" med erfarne Ingunn Beate Øyen i hovedrollen. Stykket har tidligere vært spilt i London og har premiere i Oslo 10. mars, skriver Trønder-Avisa.

Bilde: Suu Kyi løslatt i 2009? 
Kilde: Ukjent

Suu Kyi løslatt i 2009?

Aung San Suu Kyi • 06. januar 2009

Det går rykter i Rangoon om at Suu Kyi kan bli løslatt i løpet av året. Aung San Suu Kyi startet året med å henge opp et banner med et slagord av hennes far og Burmas frigjøringshelt, Aung San: "Arbeid besluttsomt i nasjonens og folkets interesse", melder Irrawaddy.

Har flammen sluknet?

Aung San Suu Kyi • 15. desember 2008

Er Aung San Suu Kyi en lysende flamme som er i ferd med å slukne? Det betyr krise for demokratibevegelsen i Burma, skriver Øystein Franck Nielsen i Vårt Land.

Aung San Suu Kyi æresmedlem i Club de Madrid

Aung San Suu Kyi • 26. november 2008

Etter initiativ fra Oslosenteret er nå Burmas valgte leder, Aung San Suu Kyi, utnevnt til æresmedlem av Club de Madrid - en organisasjon av 70 tidligere presidenter og statsministere som jobber for demokratisk utvikling. Hun blir det femte æresmedlemmet i organisasjonen. Hun kommer i det gode selskap med Kofi Annan, Jimmy Carter, Jacques Delors og Bill Clinton. Oslosenteret.

Ti år i fangenskap

20. oktober 2005

Les mer.

The Lady fyller 60 år

19. juni 2005

19. juni 2005: "As long as she remains under arrest, none of us is truly free". Desmond Tutu. Pressedekning av Aung San Suu Kyis 60-årsdag. Les mer.

The Lady: Aung San Suu Kyi. Mytenes, personens og fortellinges kraft

23. august 2004

Prosjektoppgave innenfor Ledelse: Makt og mening ved BI. Kjersti Langeland utforsker i denne oppgaven hva som ligger bak Aung San Suu Kyis lederposisjon gjennom en diskusjon rundt folkets behov for en helt, hennes karismatiske egenskaper og hennes budskap og fortelling. Hun konkluderer med at Suu Kyis unike posisjon baserer seg på elementer av alt dette, men ikke kan forklares av dette alene. Suu Kyi oppfyller også visse burmesiske myter om en sterk leder, som "gudekonge" og "soldathelt". Langeland konkluderer med at folkets oppslutning om Suu Kyi ikke først og fremst skyldes et ønske om demokrati, men at hun bekrefter myter som gir folk håp om en bedre framtid. NBK (pdf) (pdf).

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget