Blogg

Netanyahu og bosetningene

Netanyahu og bosetningene

Netanyahu er den israelske statsminister som har bygget flest bosetninger på okkupert land i løpet av en statsministerperiode. I dag blir han sannsynligvis gjenvalgt.

Les mer om Netanyahu og bosetningene

Norge må gå foran i Burma

Norsk Folkehjelp mener norske myndigheter sender et riktig signal hvis regjeringen nå åpner for handel og investeringer i Burma. Samtidig må norske myndigheter bidra til at investeringer og handel skjer på en ansvarlig måte skriver Liv Tørres, generalsekretær Norsk Folkehjelp og Andreas Indregard, Norsk Folkehjelps landdirektør i Burma.

Denne uken varslet både miljø- og utviklingsminister Solheim og utenriksminister Støre et mulig skifte i norsk politikk overfor Burma. Norsk Folkehjelp ønsker et taktskifte velkommen. Vi mener Norge har muligheten til å lede an og stimulere den politiske nyorienteringen vi nå ser i Burma.

Solheim sier til Dagsavisen at Norge argumenterer overfor USA, EU og andre for en gradvis reduksjon i sanksjonene som svar på positive skritt fra regjeringen i Burma. Dette skal Solheim også ha sagt til Burmas president. I en debatt på Stortinget for to uker siden bekreftet utenriksminister Støre at den norske regjeringen vurderer å trekke tilbake oppfordringen om ikke å handle med eller investere i Burma.

Norsk Folkehjelp jobber i Burma. Vi hører ofte fra burmesere i det sivile samfunn at vestens sanksjonspolitikk ikke bidrar positivt til utviklingen inne i Burma. Vi mener Solheim og Støre nå kan ta grep som vil gjøre at Norge ligger i forkant og som er i takt med den politiske nyorienteringen i Burma.

UDs oppfordring om ikke å reise til Burma ble opphevet tidligere i år. Flere stortingsrepresentanter ga i debatten uttrykk for at det ville være uklokt med det de kalte “norsk alenegang” i saken. Faktum er at en opphevelse av den særnorske oppfordringen om å ikke handle med eller investere i Burma ikke vil være noen alenegang – så vidt vi vet er det er ingen andre land i Europa som krever det samme.

Norge er tilknyttet EUs fellesposisjon på Burma. Denne inneholder en lang liste produkter man ikke kan kjøpe fra landet. Norge har i tillegg en spesifikk oppfordring om ikke å handle med eller investere i Burma. Denne finner vi ikke hos noen andre europeiske land.

Norsk Folkehjelp mener norske myndigheter sender et riktig signal hvis regjeringen nå åpner for handel og investeringer i Burma. Samtidig må norske myndigheter bidra til at investeringer og handel skjer på en ansvarlig måte.

Stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) sa i sitt innlegg i Stortinget at dersom Norge skal bruke pisk og gulrot, må vi sørge for at ikke alle gulrøttene deles ut samtidig. Vi mener Norge og EU fremdeles har mange gulrøtter igjen i bunten. Norge bør nå gå foran og bidra til fortsatt politisk oppmykning i Burma.

Dette debattinnlegget sto på trykk i Dagsavisen 06/12/11

 

Støtt vårt arbeid

Gi en gave nåBli fastgiver