Folketrygdfondet har plassert fem milliarder kroner i norske Seadrill. Fullstendig hodeløst, mener Framtiden i våre hender. Seadrill arbeider for den burmesiske militærjuntaen, et engasjement som Regjeringen ber selskapet avstå fra.


hermstad-borsArild Hermstad er svært kritisk til at Folketrygdfondet investerer i Seadrill. (Foto: Lillian Andersen)

Tirsdag 1. mars la Folketrygdfondet fram sine resultater for 2010. Da ble det også kjent at fondet har investert fem milliarder kroner i John Fredriksens selskap Seadrill. Framtiden i våre hender reagerer sterkt på dette. Seadrill ble kåret til årets verste selskap for 2010 på grunn av selskapets samarbeid med militærjuntaen i Burma. Derfor er det uakseptabelt at den norske stat nå investerer i Seadrill - og indirekte støtter den burmesiske militærjuntaen, mener Framtiden i våre hender.

– Seadrill henger mange sjømil etter alle andre norske selskaper når det gjelder etikk. Med åpne øyne bygger selskapet opp det som kan være det mest brutale militærregimet i verden. Hvordan Folketrygdfondet kan ha plassert så store summer i Seadrill, samtidig som Burma-kontraktene renner inn og Utenriksdepartementet ber selskapet stanse oppdragene sine, er et mysterium. Det er åpenbart at Folketrygdfondet ikke har stilt etiske krav til denne investeringen, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Helt siden 1997 har skiftende norske regjeringer krevd at norsk næringsliv må holde seg vekk fra Burma. Likevel deltar en håndfull norske selskaper i landet. Selskapet med det tyngste engasjementet er Fredriksens riggselskap Seadrill.

Framtiden i våre hender har dokumentert at Seadrill og selskapets forgjenger Smedvig var involvert i boreoppdrag i Burma i årene 1998, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010 og 2011.

I fjor avslørte Framtiden i våre hender at Seadrill-riggen ’West Triton’ var leid ut til det australske oljeselskapet Twinza Oil, og dette selskapet er operatør for et oljefelt utenfor Burma. Fredriksen-selskapets engasjementer er helt sentrale i regimets gass- og oljeprosjekter, og er med på å sikre militærjuntaen en stabil inntektskilde. Nesten samtlige inntekter fra oljeindustrien forsvinner inn på generalenes hemmelige konti i Singapore.

I januar 2011, skal Seadrill-selskaper ha fått to nye engasjementer i landet. Utenriksdepartementet er svært kritiske.

– Vi ønsker at hverken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur, uttalte Utenriksdepartementet til Framtiden i våre hender i fjor.

Seadrill har imidlertid en annen oppfatning, og har til norsk presse flere ganger uttalt det er helt uproblematisk å drive næringsvirksomhet i landet.

Les om Folketrygdfondets etiske prinsipper her.
blog comments powered by Disqus

Etisk kapitalforvaltning

Framtiden i våre hender arbeider for:

  • At verdens økonomiske kapital ikke brukes til å finansiere etisk, miljømessig eller sosialt uakseptabel virksomhet.
  • Innføring av strenge etiske retningslinjer for alle kapitalforvaltere. En langt større andel av kapitalen må investeres i fattige land.
  • Strengere etiske retningslinjer for Statens Pensjonsfond Utland, både i form av positiv utvelgelse av gode selskaper, uttrekk fra uetiske selskaper og sterkere satsing på aktivt eierskap.
  • At en langt større andel av Statens Pensjonsfond Utland investeres i fattige land.
annonse: