Initiativ for etisk handel

Myanmar - mulighetenes land?

Torsdag inviterer Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp fire sentrale sivile organisasjoner fra Myanmar, norske myndigheter og privat næringsliv til dialogkonferanse om utenlandske investeringer i landet.

Myanmar er et land i endring. Landet som tidligere gikk under navnet «Østens risbolle» på grunn av sine enorme naturressurser, har det siste året tatt raske og lange steg mot reformer og demokrati. Parallelt har utenlandske investeringer i Myanmar økt jevnt, til tross for strenge sanksjoner pålagt av Vesten. I april i år opphevet Norge de økonomiske straffetiltakene mot landet for å sende et positiv signal til styremaktene.

Bærekraftig utvikling?

- Handel med er svært viktig for den økonomiske utviklingen i Myanmar. Spørsmålet er om og hvordan Norge, sammen med lokale og internasjonale aktører, kan spille en viktig rolle for en bærekraftig utvikling, handel og investeringer i Myanmar, sier daglig leder i Initiativ for etisk handel, Per N. Bondevik.

Han mener norske bedrifter, enten de investerer eller handler, har gode muligheter til å bidra positive til at ivaretakelse av rettighetene til både sivilsamfunn og arbeidstakere blir en naturlig og integrert del av norsk næringslivssatsing i Myanmar.

-Vi vet fra andre kontekster at kombinasjonen åpenhet om utfordringene, involvering av interessenter, fagorganisering og et blikk på egen forretningspraksis er sentrale element for ansvarlig forretningsdrift og handel, understreker Bondevik.

Bondevik skal også lede paneldebatten på dialogkonferansen på litteraturhuset i Oslo: «Myanmar/Burma i endring: Bærekraftige investeringer og samfunnsbygging i upløyd mark».

Et særlig ansvar

De positive endringene i retning av mer demokrati og åpenhet skjer i front av et utfordrende og komplekst bakteppe: Demokratiske strukturer skal videreutvikles og konsolideres, freds- og forsoningsprosessene skal gjennomføres, og nærmere 1,5 millioner flyktninger og internt fordrevne skal vende tilbake til sine hjem. I tillegg skal en hyppig utvinning av landets naturressurser ivaretas og overvåkes på en slik måte at det kommer hele befolkningen og utviklingen av landet til gode.

- Dialogkonferansen vil være en svært god mulighet til å drøfte hvordan internasjonale investeringer og handel kan bidra til å styrke de positive endringene i retning mer demokrati og styrkede menneskerettigheter i Myanmar, sier Bondevik.

Bondevik mener at både utenlandsk og norsk næringsliv har et særlig ansvar i å bidra positivt til et næringsliv som ivaretar rettighetene til både arbeidere og lokalbefolkning. Myanmar er et land med mange etniske grupperinger og uløste konflikter knyttet til kontroll over både land og andre naturressurser.

- Vi må bidra til å sikre at folk flest i Myanmar får ta del i denne veksten og at den ikke bare forsterker de eksisterende ekstreme forskjellene mellom de få rike og de mange fattige.

Stor risiko for brudd

Bondevik tror det derfor vil være fornuftig av norske bedrifter å søke kunnskap og samarbeid med frivillige organisasjoner med både kunnskap om og nettverk i Myanmar.

- Vi vet at risikoen for budd på grunnleggende rettigheter er stor, derfor er det ekstra påkrevd at bedrifter som investerer i Myanmar opptrer ansvarlig. Både Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp har verdifull kompetanse på området. Handel med Myanmar er i utgangspunktet positivt, men det handler om å være seg sitt ansvar bevisst, avslutter Bondevik.,