Bilde: Pensjonsfondet øker i Burma

Pensjonsfondet øker i Burma

Tips en venn  • Utskriftsversjon Samfunnsansvar • 22. mars 2011

Statens pensjonsfond utland har økt investeringene i olje- og gassektoren i Burma med 5,7 milliarder kroner. Samtidig meldes det om nye tilfeller av drap og tortur knyttet til denne sektoren. - Dobbeltmoralsk, mener Øyvind Håbrekke, leder for Burma-nettverket på Stortinget.

Den norske Burmakomité
Pressemelding

I desember i fjor lanserte organisasjonen EarthRights International (ERI) rapporten Broken Ethics. The Norwegian Government’s Investments in Oil and Gas Companies Operating in Burma (Myanmar) om Pensjonsfondets investeringer på 26,8 milliarder kroner i 15 olje- og gasselskaper i Burma. ERI konkluderte med at Norge var medansvarlig for grove brudd på menneskerettighetene og at Pensjonsfondet derfor burde trekke seg ut av selskapene eller sette de til observasjon. I stedet har investeringene økt viser fondets årsrapport offentliggjort sist fredag.

- Norske myndigheter oppfordrer norske selskaper til ikke å investere i Burma, men fyller selv opp statskassa gjennom investeringer i andre lands selskaper som opererer der. Det er dette som kalles dobbeltmoral. Jeg oppfordrer finansminister Sigbjørn Johnsen til å kreve en ny vurdering av investeringene i Burma, sier Håbrekke.

Ifølge ERIs pressemelding har det nylig skjedd nye overgrep i områder rundt Yadana gassledningen. En person fra den etniske gruppen karen er drept av militære sikkerhetsstyrker og en lokal landsbyboer torturert. ERI tror dette er en hevnaksjon for drapet av tre burmesiske soldater av en etnisk motstandsgruppe og frykter for flere overgrep mot sivilbefolkningen. Det er det burmesiske militæret som står for sikkerheten i olje- og gassprosjekter i Burma.

- Finansminister Sigbjørn Johnsen liker å promotere Norge som et etisk foregangsland, men det later ikke til å gjelde Burma. Etikkrådet reagerer ikke på grundig dokumenterte rettighetsbrudd i Burma og Pensjonsfondet følger opp med å øke investeringene. Det er ikke mye å være stolt av, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.   

Kontakt:
Øyvind Håbrekke, leder av Burma-nettverket på Stortinget, mobil: 97 06 23 68.
Inger Lise Husøy, daglig leder, Den norske Burmakomité, mobil: 97 97 83 83.

Mer informasjon:
Den norske Burmakomité har satt fokus på både Yadana- og Shwe-prosjektet i flere år, og særlig franske Total som leder Yadana-prosjektet. Etter en kampanje i 2005 konkluderte Etikkrådet med at det ikke lenger pågikk systematiske brudd på menneskerettighetene tilknyttet Totals tilstedeværelse i Burma og at det heller ikke var fremtidig fare for det. Rådet anbefalte derfor ikke uttrekk, noe Finansdepartementet fulgte i sin beslutning. Dette mener Burmakomiteen var feil.

Siden den gang har EarthRights International bidratt med mer dokumentasjon på at det fortsatt pågår overgrep mot sivilbefolkningen direkte knyttet til prosjektet. Høsten 2009 utga ERI to grundige rapporter, som Den norske Burmakomité fulgte opp overfor Etikkrådet, uten at det har skjedd noe mer. I desember 2010 utga ERI en rapport kun om Pensjonsfondets investeringer i olje- og gassprosjekter i Burma. Dette har heller ikke ført til endret praksis fra Etikkrådet eller fondet.
Link: http://www.burma.no/Artikler/4588.html

Tips en venn

X

Nettsiden støttes av Norad | Design: Ingrid Apollon | Publiseringssystem fra Noop | Toppfoto: Simen Myrberget