Løslatelsen torsdag av over 650 fanger, hvorav minst 300 var politiske fanger, og fredsavtalen med Karen-geriljaen satte ny fart i den overraskende positive reformprosessen de militære satte i gang i fjor.

Letter. Utenriksdepartementet bekrefter overfor NRK at de opphever de særnorske sanksjonene mot Burma.

– Vi vil oppheve de sterke rådene vi hittil har gitt norske, private bedrifter om å ikke investere i Burma, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Norge har tidligere frarådet all handel med militærregimet. Selv om handelen ikke har vært forbudt, har det i praksis ført til at norsk næringsliv har vært helt fraværende i Burma. Norge vil imidlertid fortsatt følge EUs sanksjoner mot landet, som gjelder forbud mot handel med statsselskaper.

Mye gjenstår. President Barack Obama sier at reformen lyser klarere etter løslatelsen av fangene, blant dem dissidenter, journalister og studentledere fra opprøret i 1988. Han understreket imidlertid at mye fortsatt må gjøres.

Obama-administrasjonen har nøye samordnet sin linje overfor Burma med opposisjonslederen Aung San Suu Kyi og hennes allierte. De gjør det klart at mye mer må iverksettes før det blir aktuelt å oppheve alle de internasjonale sanksjonene.

Fredag sa utenriksminister Hillary Clinton at utenriksdepartementet nå innleder den lange prosessen med å oppgradere de diplomatiske forbindelsene og utnevne en ambassadør.

De militære overlot i fjor makten til en sivil regjering, som riktignok har en tidligere general som leder og som de militære fortsatt har stor innflytelse over.

Men regjeringen har vist at den åpenbart mener alvor med å åpne Burma mot en demokratisk utvikling.

Allerede før torsdagens nye skritt var mange fanger løslatt, blant dem Aung San Suu Kyi, som hadde sittet mange år i husarrest. Mediene er blitt mer åpne, og Suu Kyi har fått registrere sitt parti og fått grønt lys for å stille til valg. (©NTB)