RIGG: Det norske riggselskapet Seadrill eier riggen West Triton som har blitt brukt til oppdrag for militærdiktaturet i Burma.
RIGG: Det norske riggselskapet Seadrill eier riggen West Triton som har blitt brukt til oppdrag for militærdiktaturet i Burma. Foto: AFP/AFP

– UD ber Seadrill holde seg vekke fra Burma

Ifølge Norwatch ber norsk UD om at det norskeide riggselskapet Seadrill holder seg vekke fra oppdrag i Burma.

Del med andre:
Twitter Epost Del Facebook
 

EIEREN: Nordmannen John Fredriksen eier riggselskapet Seadrill som har leid ut en borerigg som har blitt brukt på oppdrag i Burma.EIEREN: Nordmannen John Fredriksen eier riggselskapet Seadrill som har leid ut en borerigg som har blitt brukt på oppdrag i Burma. Foto: TV 2 Ifølge Norwatch har det norske riggselskapet Seadrill hatt en rigg i Burma denne våren. Onsdag kom det fram at selskapet som eies av milliardæren John Fredriksen har leid ut en rigg som igjen opereres av et australsk selskap. På oppfordring fra Norwatch (et nettsted som drives av Framtiden i Våre hender) ber nå norsk UD det norske riggselskapet om å holde seg vekke fra militærdiktaturet.

Utleid til australsk selskap

Oljeriggen West Triton som tilhører Seadrill er leid ut til australske Twinza Oil som er operatør på et oljefelt utenfor Burma. Ifølge burmesiske myndigheter skal oppdraget vare fram til 15. mai, men ifølge Seadrill er oppdraget allerede avsluttet.

– Vi har hatt en rigg i Burma, men dette oppdraget er nå avsluttet. Riggen er i ferd med å demobilisere og klargjøres for transport til et annet område i Sørøst-Asia, opplyste kommunikasjonsdirektør Hilde Waaler i Seadrill til tv2nyhetene.no onsdag.

Fraråder handel med Burma

Men det er ikke første gang Seadrill er involvert i Burma. I januar i fjor var en annen av Seadrills rigger på oppdrag i landet.

Det norske utenriksdepartementet fraråder handel med militærdiktaturet i Burma. Det gjør de også i dette tilfellet. Kommunikasjonsdirektør i Seadrill, Hilde Waaler, sier selskapets utleide oljerigg i Burma har avsluttet sitt oppdrag.Kommunikasjonsdirektør i Seadrill, Hilde Waaler, sier selskapets utleide oljerigg i Burma har avsluttet sitt oppdrag. Foto: Elisabeth Tønnesen/ © Seadrill

– Vi oppfordrer til ikke å handle med eller investere i Burma fordi vi ikke ønsker at verken Seadrill eller andre norske selskap skal bidra til å finansiere et militærdiktatur. I tillegg slutter Norge opp om EUs tiltak mot Burma, som blant annet inneholder forbud mot investeringer i visse typer virksomheter i Burma og import av enkelte varekategorier, skriver Utenriksdepartementet i en e-post til Norwatch.

Ingen formell praksis

I forhold til UDs anbefalinger sier kommunikasjonsdirektør i Seadrill, Hilde Waaler, at selskapet ikke har noen formell praksis hvor de rådfører seg med de forskjellige landene før de inngår kontrakter, heller ikke Norge.

– Videre er det vel ingen som bifaller det som skjer i Burma, men hvordan vi som utenforstående skal forholde oss til dette er forskjellig. Om vi skal velge samhandling eller boikott, eller isolasjon, for å påvirke situasjonen – det er det delte oppfatninger om, det er ikke gitt, uttalte Waaler til tv2nyhetene.no da saken ble kjent onsdag.



Få nyhetsvarsel fra TV 2 Nyhetene som SMS. Send NYHETER til 1984 (4,- kr/mld)
Les også:
Seadrill-rigger borer i Burma
Seadrill-rigger borer i Burma
 
Disqus sitt kommentarsystem.

reklame