Ulkomaat |

Virossa poliitikot hakevat näkyvyyttä öisillä parlamentin istunnoilla

Oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit viivyttivät ensi vuoden budjettiesityksen käsittelyä sadoilla muutosesityksillä ja kokoustauoilla. Syyksi sosiaalidemokraatit sanovat halun nostaa lapsilisiä - tai ainakin saada huomiota asialle.

Viron parlamentin istuntosali.
Viron parlamentin istuntosalissa on käytetty viivytystaktiikkaa vastustusta kohdanneiden lakiesitysten ja budjettikäsittelyjen yhteydessä. Kuva: Avo Seidelberg / Riigikogu

Viron parlamentissa riigikogussa käytiin loppuviikosta poliittinen viivytystaistelu ensi vuoden talousarvion käsittelystä. Oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit vastustivat budjettia, joka ei nosta lapsilisiä.

Sosiaalidemokraatit tekivät budjettiin yli 300 muutosesitystä. Jokaisesta niistä oli äänestettävä, ja ennen jokaista äänestystä on mahdollista pyytää enimmillään 10 minuutin pituista kokoustaukoa. Näin myös tehtiin.

Lisää puhetta lapsilisistä

Parlamentti lamaantui ja pystyi käsittelemään vain viisi muutosesitystä tunnissa. Istuntojen pelättiin kestävän läpi viikonlopun.

Perjantai-iltana sosiaalidemokraatit kuitenkin luopuivat viivytystaktiikasta. Puolueen mukaan kompromissia ei ollut mahdollista saavuttaa ensi vuoden budjettia varten.

- Lapsilisää ei ole nostettu kymmeneen vuoteen. Sinä aikana valtion budjetti on kolminkertaistunut ja elinkustannukset kaksinkertaistuneet, sosiaalidemokraattien kansanedustaja Urve Palo perusteli lapsilisien noston tärkeyttä puhelimitse.

Lapsilisä on ensimmäisestä ja toisesta lapsesta 19 euroa kuussa. Kolmannesta lapsesta eteenpäin tuki on 76 euroa.

- Öiset istunnot ovat mahdollisuus nostaa ongelma esille ja saada ihmiset puhumaan siitä, Palo sanoi.

Hallituspuolue eri linjoilla

Pääministeripuolue Reformin parlamenttiryhmän johtaja Jaanus Tamkivi kritisoi viivytystaktiikkaa hedelmättömäksi politiikaksi.

- Mitään keskustelua ei enää ole, puheenvuoroja ei oteta. Kyseessä on vain ajan vieminen, Tamkivi sanoi puhelinhaastattelussa.

Hänen mukaansa puolueet ovat erimielisiä tukien kohdentamisesta.

- Sosiaalidemokraatit haluavat nostaa yleistä lapsilisää, me haluamme kohdentaa rahat niille, jotka tukia eniten tarvitsevat, Tamkivi sanoo

Puolueen lempiteemat esiin

Viivytystaktiikkaa on riigikogussa käytetty ennenkin vastustusta kohdanneiden lakiesitysten ja budjettikäsittelyjen yhteydessä. Öihin venyvät istunnot ovatkin poliittista peliä.

- Se on oppositiopuolueiden keino päästä esiin ja puhua lempiteemoistaan, mutta ei sillä tavalla mikään muutu, sanoo Tarton yliopiston professori Vello Andres Pettai.

Hän arvioi, että öisiä istuntoja on tiedossa jälleen ensi syksynä budjettikeskustelun aikaan.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä