Kotimaa |

Poliitikko ja OAJ-aktiivi: Porin kouluille löydyttävä lisärahaa

Porin sivistysjohtaja Jari Leinonen sanoo, että jos ja kun kouluverkkoa ei supisteta hänen esittämällään tavalla, joudutaan pohtimaan muun muassa kymppiluokkien ja A2-kielten poistamista. OAJ:n valtuuston puheenjohtaja ja porilainen kunnallispoliitikko Arja Laulainen pitää Leinosen teesejä kauhistuttavina.

Arja Laulainen
Arja Laulainen Kuva: Antti Laakso / Yle

OAJ:n valtuuston ja Satakunnan OAJ:n puheenjohtaja, Porin kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen Arja Laulainen (sd.) pitää erittäin valitettavana, että kasvatus- ja opetusvirastossa suunnitellaan isoja leikkauslistoja. Listoja pohditaan, koska kaupunginhallitus päätti muuttaa esitystä kouluverkosta.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Porissa lopetetaan vain kaksi lukiota. Sen sijaan kouluverkkoesitykseen kuuluneessa Lattomeren, Mäntyluodon ja Toukarin alakoulujen lopettamisessa otettiin aikalisä, ja peruskouluverkosta ja päiväkodeista halutaan esityksen mukaan uusi selvitys kevään loppuun mennessä.

Sivistysjohtaja Jari Leinosen mukaan toteutuessaan Porin kaupunginhallituksen esitys pakottaa leikkaamaan opetuksesta: hän pohtii tällä hetkellä A2-kielten lopettamista myös niiltä, jotka kieltä jo lukevat, iltapäivätoiminnan vähentämistä, kymppiluokkien lopettamista ja koulukuljetuksiin oikeutettujen määrän vähentämistä kilometrirajaa korottamalla. Samalla vähennettäneen opetustunteja 1.–6.-luokilla ja valinnaisuuksista karsitaan. Luokkia voidaan jakaa jatkossa opetuksessa kahteen osaan nykyistä harvemmin. Myös lukioiden resursseja saatetaan leikata.

"Leikkauslista on iso uhka"

– Leinosen tämänaamuinen ukaasilista on iso uhka porilaisten lasten ja nuorten koulutukselle. Kielivalikoiman karsiminen olisi tässä kansainvälisessä maailmassa aika mahdoton ajatus. Kymppiluokan osalta puolestaan on muistettava, että meillä on nuorisotakuu voimassa, ja meidän on vastattava siitä, että nuoret pääsevät peruskoulun jälkeen jatkokoulutukseen, Arja Laulainen sanoo.

Laulainen sanoo pitävänsä kouluverkon uudistamista tärkeänä. Hänen mielestään esimerkiksi lukiokoulutus pitää järjestää tiiviisti kaupungin keskustassa niin, että opetustarjonta on mahdollisimman hyvää.

Leinosen tämänaamuinen ukaasilista on iso uhka porilaisten lasten ja nuorten koulutukselle.

- Arja Laulainen (sd.)

– Opettajana olen sitä mieltä, että meidän on tarkasteltava kouluverkon rakennetta. Inhimillisyys on kuitenkin otettava huomioon. Näin tehtiin, kun päätettiin, että pikkukoulut saivat jatkoaikaa. Aika todennäköistä silti on, että ensi keväänä katsotaan uudestaan kouluverkon tiivistämistä. Asiaan on pystyttävä asennoitumaan järkevästi, Laulainen sanoo.

Lisärahaa muilta hallintokunnilta?

Kaupunginvaltuustossa pitää Laulaisen mukaan tehtävä sellaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat hyvän opetuksen jatkossakin. Hän uskoo, että sivistystoimenjohtajakin on säästöjen seurauksia esille tuodessaan halunnut ajatella oppilaiden parasta.

Budjettia tehtäessa on etsittävä keinoja taata kouluopetus.

- Arja Laulainen (sd.)

– Budjettia tehtäessa on etsittävä keinoja taata kouluopetus. Leinonen on virkamiehenä joutunut etsimään säästöjä, koska annetut raamit ovat tiukat. Mielestäni on etsittävä muista hallintokunnista rahaa sivistystoimelle. Leinosen tämänaamuiset ajatukset eivät takaa tulevaisuudessa lapsi- ja nuorisomyönteistä Poria, Laulainen sanoo.

OAJ:n valtuuston puheenjohtajana toimiva Laulainen muistuttaa, että Porin kaltaisiin tilanteisiin törmätään tällä hetkellä lähes kaikissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa. Arvovalintoja joudutaan tekemään kaikkialla, koska säästöpaineet ovat kovat.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä