Lauantai, 4. tammikuu 2014
Ruut

Ex-poliitikko: Kerrostalohanke voi avata Kaihun alueen rakentamiselle

18.11.201322:00
  • Martti Hahtola, Kaihun harju

    Vanhan Ristiinantien sillan miljöö on Kaihun erikoisimpia paikkoja. – Linnusto on runsas, ja täällä liikkuu liito-orava. Jokireitti on myös saukon polku kohti Pitkäjärveä, sanoo Martti Hahtola. Kuva: Jaakko Avikainen

Entinen kunnallispoliitikko, eläkkeellä oleva biologian opettaja Martti Hahtola arvostelee voimakkaasti Kaihun Kattilanlahden kaavoittamista kerrostalorakentamiseen.
Mikkelin kaupunki valmistelee kaavamuutosta, joka tähtää kerrostalorakentamiseen Kattilanlahden rannan ja Ristiinantien väliin. Rakennuspaikka on Kattilalanlahden pohjoispäässä Urpolanjoen suistoalueen tuntumassa.
Kaavamuutosta on hakenut yksityinen maanomistaja. Urpolanjoen suiston suulle halutaan kahden viisikerroksisen kerrostalon kokonaisuus pysäköintialueineen.
Hahtolan mielestä kerrostalorakentamista Kattilanlahden rantaan on mahdoton hyväksyä.
Hän perustelee näkökantaansa sekä Kaihun alueen omaleimaisuudella että kaupungin vanhalla periaatelinjauksella.
 Hahtolan oli kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsen, kun kaupunki 1980-luvun lopulla oli ostamassa Kenkäveroa ja Kaihua Mikkelin maaseurakunnalta.
– Seurakunta empi kauppaa, sillä se laski, että kun kaupunki on saanut maat, rannat rakennetaan täyteen. Tuolloin luvattiin, että Kaihua ei rakenneta. Siksi maat saatiin loppujen lopuksi edullisesti.
– Lupaus on pitänyt tähän saakka. Sukupolvet ovat sitä ennen ja sen jälkeen säilyttäneet Kaihun alueen ennallaan.
– Nyt tämä periaate halutaan romuttaa. Kyseessä on päänavaus.
Yleiskaavassa Urpolanjoen suiston tuntumassa oleva yksityinen kerrostalohankkeen alue on merkitty julkisten palveluiden ja hallinnon alueeksi. Kaavassa kortteli on osoitettu erillispientalojen alueeksi.
Kaupunkisuunnittelu pitäisi kaavan voimassa tai muuttaisi alueen kokonaan virkistyskäyttöön. Kaupunginhallitus kuitenkin päätti, että kerrostalot mahdollistava kaava valmistellaan.
– Alueelle tehdään ensin osayleiskaava, jonka pitää olla lainvoimainen ennen asemakaavan muutosta, sanoo tekninen johtaja Jouni Riihelä.
Riihelän mukaan Kaihun ja Kattilalahden rannoilta erotetaan ”riittävän laaja ja uskottavaksi katsottava alue” osayleiskaavan suunnittelualueeksi.
Riihelä kiistää, että kerrostalohanke avaisi koko Kaihun rakentamisen.
– Kaupunki on määritellyt kerrostalorakentamisen painopisteiksi keskustan, sataman ja Graanin. Nyt tehdään arviota yhdestä tontista. En tunnista hankkeessa laajentumisuhkaa, sanoo Riihelä.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Ville H (kirjautumaton)
Joopa joo. Ei saa rakentaa Kalevankankaalle, ei saa rakentaa Kaihulle.....Tosiasia on, että Mikkeli tarvitsee lisää kerrostaloasuntoja ja aina näitä "siellä on liito-orava" - tapauksia löytyy. Eikai kukaan tykkää, että kerrostalo tulee ( rakennusajan metelin kera) naapuriin, kun tottunut siihen metsää ja omia ajatuksiaan vain kuuntelemaan. Se nyt vain on niin, että maailma muuttuu ja ihmisten on pakko hyväksyä eteenpäin meno. Montakos taloa on jäänyt teiden alle ? V: Monta ! Sille vain ei voi mitään. Se muutto on aina mahdollista jos uudistuva ympäristö ei ole mieluisa. Näin minäkin olen joutunut tekemään.

Lähettänyt käyttäjä Joopa ei (kirjautumaton)
Ei kai tuo periaate noin voi olla. Jos joku haluaa muuttaa kaavan mukaisesti rauhalliseen paikkaan, niin muutamien talojen takia muutetaan kaavaa ja ei kun aiemmat asukkaat taas muuttamaan. Mielestäni Mikkelissä tonttimaata riittää muuallakin kuin luonnonsuojelualueiden vieressä. Miksi tuon joopa joo logiikan takia pitäisi siis rakentaa näihin viimeisiin rauhallisiin paikkoihin, kun ei niistä kuitenkaan saisi nauttia. Näissä kaavoituksissa näyttää olevan takana pelkästään grynderiohjaus ja rahastus.

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Kaupunki laajenee. Saamme ehkä lisää veronmaksajia. Se on hyvä. Aikaisemmin tonttia sai käyttää ja sen omisti vain yksi perhe, joiden kesäasuntona alue oli. Nyt entiselle kesämökkitontille pääsee monta perhettä, eikä kulkua tontin ohi ole tarkoitus rajoittaa. Ei kai se niin paha ole?

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Ex-politiikolla huono muisti. Oli pääarkkitehtinä silloisen kaupunginjohtajan kanssa Mikkelin velkaantumisessa. Luulisi kokoomuslaisena ymmärtävän kaupungin kehittämistarpeet. Luontoa ja Saimaan rantoja meillä on riittämiin. Kaihunlahden rannat ovat loistava idea hyvin suunniteltuun kerrostalorakentamiseen. Työ ja tekeminen kunniaan. Myhäilevä Mikkeli unohduksiin.

Lähettänyt käyttäjä Kuka lupasi ja ... (kirjautumaton)
Kukahan rakentamattomuuslupauksen on antanut ja milloin/ missä yhteydessä? Ihme juttuja kun eivät vaan eksy pöytäkirjoihin asti... Martti Hahtolana en kovin paljon paukuttelisi henkseleitä kunnallispolitiikan ansioilla jos lupauksia ja linjanvetoja ei paineta paperille. Mielestäni oikein hyvä esimerkki täkäläisestä kälvimisestä josta ollaan pyrkimässä eroon. Sovitut asiat paperille ja suu suppuun sen jälkeen!

Lisää uusi kommentti

Missä ja mitä syödään tänään? Tarkista lounaspaikat ja päivän tarjonta kätevästi ja nopeasti lounaspaikka.lansi-savo.fi

Viimeaikainen toiminta