Etiyopya’dan bir evlat edinme öyküsü: “Sevinç” bebeğin yeni hayatı

2018’in Mart ayında 270’ten fazla kadın Gambella Hastanesi'nde doğum yaptı ve 40’tan fazla bebek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gördü. Hayattaki ilk günlerini MSF ekibinin özenli bakımı altında geçiren bebeklerden biri de “Sevinç” bebekti. Fotoğraf: MSF

Mutluluk bazen hiç olmadık yerde bulur insanı. Şubat ayında, sabahın erken saatlerinde, Etiyopya’nın Gambella kentinde Saint Michael Kilisesi’nin yanındaki ara sokakta çöp yığınlarının arasında bir kız bebek bulundu.

Bebek çıplaktı, fena halde üşümüş, ağır hipotermi geçiriyordu, kan şekeri de çok düşüktü. Hemen Gambella Hastanesi’ne getirildi. Burada bebeğin bakımını Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) pediyatri ekibi üstlendi.

MSF’nin hastanedeki tıbbi koordinatörü Dr Cesar Perez Herrero, “Annesinin onu belki de sokakta doğurduğunu düşünüyoruz" dedi.

"Annenin ailevi veya toplumsal bir sorunu olduğunu tahmin ediyoruz, ama bunlar sadece tahmin tabii. Eğer hastaneye getirilmeseydi bu bebek hayatta kalamazdı. Durumu çok kötüydü ama sağlık ekipleri yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yapılan tıbbi müdahaleyle onu kurtarmayı başardı.

Bebeğin durumunu tüm çalışanlarımız heyecanla takip etti, başına gelenler hepimize dokundu. Annesi, babası, onunla ilgilenen kimsesi olmadığı için, bebeğe çok iyi bakılması hepimizin sorumluluğu oldu. Fakat içimizden biri, doğum servisi ve yenidoğan bölümünde çevirmen olarak çalışan Abang Ochudo Gilo, onunla daha da özel bir bağ kurdu. Bebeğin durumunu sürekli takip etti.”

Hastanenin başhekimi, standart prosedüre uygun olarak, durumu Çocuk ve Kadın Bakanlığı Gambella Bölge Müdürlüğü’ne bildirdi. Bu sırada Abang çok önemli bir karar verip çocuğu evlat edinmek istediğini söyledi. Talebini hemen yetkililere iletti ve evlat edinme izni çıktı.

Bebeğin yeni annesi Abang, “Bebeği görür görmez sevdim ve onu korumak istedim" diyor. "Onu ilk gördüğümde müthiş bir mutluluk hissettim, o yüzden de adını Metech, yani Anuak dilinde Sevinç koydum.

"Başka çocuğum yok, annem ve üç kız kardeşimle yaşıyorum. Başta, hem işe gidip hem bebeğe nasıl bakacağım diye tereddüt ettim. Ama annem ‘sen hiç merak etme’ dedi, ben işteyken bebeğe memnuniyetle bakacağını söyledi. En küçük kız kardeşim de okuldan sonra bebeğe bakmaya yardım edecek.”

Normal prosedüre göre Çocuk ve Kadın Bakanlığı önce terk edilen çocuğun ailesini bulmaya çalışıyor. Bulamazlarsa veya çocuğun ailesinin yanında kalması mümkün olmazsa, çocuğun bakımını üstlenebilen iki kuruluş var, ama bu elbette en ideal durum değil. Gerektiğinde sorumluluk alabilen kilise grupları da mevcut. Evlat edinme de elbette mümkün, fakat pek yaygın değil.

Sevinç herkese sürekli gülümsüyor. Hayatımızı değiştiren yeni üyemizle çok mutluyuz.

Gambella Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bir gezici çocuk doktoru, bir bakım sorumlusu, bir doktor, bir başhemşire ve altı hemşire olmak üzere MSF’nin Etiyopyalı ve uluslararası çalışanları görev yapıyor. Bölge sağlık dairesinden bir doktorla altı hemşire de burada görevli; MSF ekibiyle birlikte çalışıyorlar. Ekip, erken doğan, yenidoğan enfeksiyonu veya menenjit geçiren, hamilelik sırasında gelişim bozukluğu yaşayan çok sayıda bebeğe bakıyor.

MSF doğum bölümünde çalışmaya başladığından bu yana, hastaneye gelenlerin sayısında büyük bir artış kaydedildi ve doğum bölümü Gambella Hastanesi’nin en yoğun bölümlerinden biri oldu.

Sıtmaya yakalandığı için Gambella Hastanesi'nde tedavi gören prematüre bebek, serumla besleme yapıldıktan sonra MSF sağlık çalışanlarından biri tarafından muayeneye götürülüyor. 27 Kasım 2017 Fotoğraf: © Zacharias Abubeker / MSF

2018’in Mart ayında 270’ten fazla kadın burada doğum yaptı ve 40’tan fazla bebek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gördü. Hayattaki ilk günlerini ekibimizin özenli bakımı altında geçen bebeklerden biri de “Sevinç” bebekti.

Bu hastane hem Güney Sudan’dan gelen mültecilere hem de bölge halkına hizmet veriyor. İki grubun karşılaştığı sağlık sorunları birbirinden oldukça farklı. Savaşın büyük yıkıma uğrattığı Güney Sudan’dan gelen mülteciler, buraya varmak için çok uzun bir yol kat ediyorlar. Birçoğunda beslenme yetersizliği ve ağır ishal görülüyor. Bazı mültecilerde de ciddi solunum yolu rahatsızlıkları gözleniyor.

Yorum Yapın