Manisa Kebabı Hakkında…

safak_kebap-manisa_kebabi (16)

Manisa kebabı Osmanlı döneminde, Halep’ten gelip şehre yerleşen usta tarafından yapılmıştır. Yanında yetiştirdiği İbrahim Usta tarafından yaygın hale gelmiştir. Kalfa ve çırak yetiştiren İbrahim Usta, yaptığı şişlere sarılmış köftenin adını da Manisa Kebabı koyarak isimlendirmiş.Kebap Bekir Mersinli tarafından popüllermiş ve şehrin markası haline  gelmiştir Arap ve Osmanlı kültürü karışımı bu kebap, zaman içerisinde bu şehirle bütünleşmiş ve seneler boyu yetişen ustalarla bugünlere kadar devam etirmişlerdir.Damakta hoş bir lezzet bırakmak öyle kolay bir iş değil .

 

Eğer siz de kendi imkanlarınızla bu kebabı hazırlamak isterseniz bakın

MANİSA KEBABI nasıl yapılır;

 

MALZEME

Yumuşak tarafından 4/5 dana eti,
1/5 kuzu eti,
tereyağı,
sumak,
tuz,
domates,
yeşil biber,
maydanoz,
tırnak pide

 

YAPILIŞI:

Dana ve kuzu eti karışık olarak çift çekilmek suretiyle kıyma haline getirilir.Dana ve kuzu karışımı kıyma, hiç bir baharat kullanılmadan, sadece tuz ilave edilerek iyice yoğurullur,24 saat +4 derecede  dinlendirilir. Dinlendirilen kıyma  tekrar yoğurullarak  hazır olan kıyma şişlere düzgün ve fazla kalın olmayacak bir şekilde  sarılır. Meşe  kömürü ateşinde pişirilen  özel manisa kebaplık pide  etlerin yağı üzerine basılarak  yağlandırılır ve lezzetlerilir  küp şekilde kesilen   pide üzerine pişirilen kebap çekilir , bakır tavalarda kızdırılmış manisa yöresi dağ köylerinden katkısız tereyağı kebap üzerine dökülüp üstüne sumak,maydanoz,domates,biber ilavesi ile servis yapılıyor. Arzuya göre, istenirse yoğurtlu domates soslusuda  da yapılır. Yanında kıyılmış soğan,çoban salata ,mevsimine göre turp ikram ediliyor. Kebabın yanında isteğe göre içecek olarak ayran, kola, üzüm suyu, şalgam suyu tavsiye ediliyor. Bir çok ünlü siyasetçi ve sanatçının geldiği mekanımıza yolunuz düşerse, mutlaka uğrayın. Şimdiden afiyet olsun.

 

Mekanımızda halen eskinin kalaylı bakır tabaklarlada servis yapılıyor ve bu gelenek yüzyıldır devam ediyor. Tabii bunun sebebi de, kabın sıcaklığını yemek boyunca muhafaza etmesi, sıcak olan pidelerin ve tereyağın aynı ısıda kalmasının temini için kullanılıyor.

 

 

Özel bilgi:

Sumak, Manisa’nın dağlarında da yetişiyor. Bitki olarak çitlenbik benzeri, meyveleri Ekim ayına kadar yeşilken daha sonraları kızıl renk alıyor ve sert olduğu için dövülerek kullanılıyor. Latince ismi (folıa rhoıs corıarıae), % 4 oranında tanen ihtiva ediyor. Kebaplarda lezzet verici olarak da kullanılıyor.

 

Kaynak: http://www.ucuztatilrehberi.biz/nerde-ne-yenir-ne-icilir/manisa-kebabi/