Bitmeyen kavga: Kebap nereli?

Prof. Ünal "Kebabın anavatanı Adana'' dedi. Urfa, Antep, Halep ve Adanalı ustalar birbirlerini kebap düellosuna çağırdı.
Haber: ULAŞ YILDIZ / Arşivi
YÜKSEL EKER / Arşivi

İSTANBUL/ADANA - Münih Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ünal'ın kebabın anavatanının Adana olduğunu iddia etmesi kebapçı dünyasında tartışmaya yol açtı. Çiya Restaurant'ın sahibi Musa Dağdeviren "Kebabın anavatanı Halep" derken, Adana'daki 64 yıllık 'Kebapçı Mesut'un işletmecileri ise, "Urfalılar gelsin onlara kebap yapmasını öğretelim" diyerek meydan okudu.
'Hitit yazıtlarında var'
Prof. Ahmet Ünal'ın MÖ 2000'li yıllarda Çukurova'daki Kizzuvatna Krallığı'nın yemek kültürünü 'Anadolu Mede-niyetleri' adlı kitabında topladı. Hititlerden kalma yazıtlarda 180'e yakın ekmek, pasta, börek mamulü adının bulunduğunu belirten Ünal,
"Yazıtlarda kebap çeşitleri de tarif ediliyor. Buna göre kebabın anavatanı Adana" yorumunu yaptı.
Ne Urfa, ne Adana
Kadıköy'deki Çiya Restaurant'ın sahibi Musa Dağdeviren, kebabın anavatanının ne Urfa ne de Adana olduğunu, Anadolu'ya Halep ve Şam bölgesinden yayıldığını söyledi. Dağdeviren, ateş ve et olan her yerde 'mangal mutfak kültürü'nün olduğunu belirtti.
Dünyada ilk yerleşim merkezinin Mezopotamya bölgesi olduğunu hatırlatan Dağdeviren,
"Doğal olarak ilk mutfak kültürü bu bölgede gelişmiştir. Etin bir ehlileşme süreci olmuştur. Bu bölgeden zaman içerisinde
Anadolu'ya yayılmıştır" dedi. Yemek kültürü üzerine geniş araştırmalar yaptığını anlatan Dağdeviren Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya getirdikleri tek yemek çeşidinin 'yoğurt' olduğunu belirterek,
"Diğer yemekler Anadolu'nun ve Arap bölgesinin yerel yemeklerinin Türk kültürüyle kaynaşmasıyla gelişmiştir" diye konuştu.
Ermeni ustalar getirdi
63 yıllık hayatının 40 yılını kebap mangalı başında geçiren Ali Pişkin de kebabın Halep ve Şam'dan yayıldığını söyleyenlerden. Ali usta İstanbul'a kebabı ilk getiren Urfalı Hacı Bozanlar'ın yanında yıllarca çalışmış. "Ben kebabı babamdan öğrendim" diyen Ali usta, "1910 doğumlu olan babamın kebap ustası ise Halep'ten Urfa'ya gelen Ermeni Agop Dayı'dır. Babam ve diğer eskiler anlatır; 'Kebabı Urfa'ya Ermeniler getirdi' diye" dedi.
Kebap dükkânı açmak isteyenlere, malzeme ve personel bularak 'kebap danışmanı' unvanı alan Bahri Jandarma da, "Kebabın çıkış yeri Halep bölgesidir. Kebap Urfa'dan geçmeden nasıl Adana'ya yayılır? Kebap Halep-Urfa-Antep üçgeni dışında bir bölgeden çıkmış olamaz" diye konuştu. Jandarma, "Avrupa ve ABD'ye her yıl binlerce kilo kebap gönderiyoruz. Kebabın anavatanı Adana diyenler kebap salonlarımıza buyursun" dedi.
Adana'da 64 yıl önce babalarının kurduğu
'Kebapçı Mesut'u işleten Silindir kardeşler ise Urfalılara "Gelsinler Urfalılar, onlara kebap yapmasını öğretelim" yanıtı verdi.
Kocavezir Mahallesi'nde 1937'de babaları Mesut Silindir'in açtığı 'Kebapçı Mesut'u, 21 yıl önce devralan Muhsin, Salih ve Cengiz Silindir kardeşler, "Ünlü kebabımıza sahip çıkanlara hodri meydan diyoruz. Gelsinler yarışalım" dedi.
Türkiye'nin dört bir yanındaki kebap ustalarının kendi işyerlerinde yetiştiğini belirten Salih Silindir, "Kebabın Urfalı olduğunu söyleyenler, bizim burada yetiştirdiğimiz kişilerdir" iddiasında bulundu.